Aleš Hojs odgovarja na očitke: Enačiti mene z ustaštvom je pod vsako ravnjo

Notranji minister na interpelacijo odgovarja, da si sedaj koncerta ne želi niti Thompson.
Fotografija: Aleš Hojs med prihodom na redno sejo vlade. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Aleš Hojs med prihodom na redno sejo vlade. FOTO: Matej Družnik

Pred novinarske mikrofone je stopil notranji minister Aleš Hojs. Govoril je o interpelaciji, ki jo pripravljajo pri Socialnih demokratih, povod pa je koncert hrvaškega nacionalističnega pevca Marka Perkovića Thompsona v Mariboru.





»Interpelacijo bom komentiral, ko jo bom prebral,« je dejal Hojs. »Ne vem, kdo je sploh prebral odločno, saj odločbe ni prejel niti organizator koncerta.«

Ostro se je odzval na očitke, da s tem podpira ustaštvo. »Predsedujoča pri SD je dejala, da širim sovraštvo in podpiram ustaštvo. To je pod vsako ravnjo,« odgovarja Hojs. »Politična igra je znana – ideološko oblatiti mene kot osebnost. Ustaštvo, nacizem, komunizma ... vse to je zavržno. Enačiti mene z ustaštvom je pod vsako ravnjo.«


Thompson sedaj noče koncerta


Hojs pojasnjuje, da odločbe o koncertu sploh še ni prebral: »Verjetno predsednica SD ve, kaj piše v odločbi, ki so jo izdali na upravni enoti. Ne bežim pred odgovornostjo, zato sem gospo, ki je izdalo odločno, pozval, naj mi razloži podlago te odločbe.«
Ta mu je v razgovoru pojasnila podlago, ki izhaja iz sodbe upravnega sodišča in sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice.

Ob enem je razkril, da koncerta v nobenem primeru ne bo: »Imam neuradne informacije, da gospod Thompson tega koncerta ne želi izvesti, njegovi zastopniki pa želijo odškodnino, kar je zame prav tako nesprejemljivo.«
 

»Sodišče nam je dalo tak napotek«


Minister je komentiral poziv upravnih odborov Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN, naj odločbo upravne enote odpravi. »Torej pozivajo, naj ne upoštevamo sklepov sodišča. Sodišče nam je dalo tak napotek,« je ponovil Hojs.

»Seveda sem osebno lahko prepričan, da taki koncerti niso primerni. Obenem pa težko zagovarjam stališče, kjer si bo na podlagi ideologije kdor koli lahko razlagal pravni red,« je dodal.


 

Interpelacijo vlagajo pri SD


Predsednica SD Tanja Fajon je namreč svoji ekipi naročila pripravo interpelacije o delu ministra za notranje zadeve, predlog so poslali tudi drugih strankam v parlamentu, toda interpelacijo bodo pri SD vložili ne glede na podporo drugih strank.

Matjaž Han. FOTO: Blažž Samec
Matjaž Han. FOTO: Blažž Samec
Kot je v izjavi za medije v državnem zboru pojasnil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, se zaveda, da od imenovanja vlade še ni minilo sto dni in da velja dogovor, da se interpelacije v tem času ne vlagajo. Toda ob nekaterih vladnih potezah opozicija »enostavno ne more stati križem rok«, je dejal.


Han: To se ne bi smelo zgoditi


»Gre za zadevo, ki se ne bi smela zgoditi, ker upam, da v 21. stoletju v Sloveniji ne bomo poveličevali ustaškega režima,« je pojasnil Han.

Na vprašanje, ali z interpelacijo v kot stiskajo tudi SMC in DeSUS, ki so se v izjavah opredelili proti koncertu, je odgovoril, da tega namena niso imeli. Če interpelacije ne bi pripravili, bi bili po Hanovem prepričanju deležni vprašanj, kaj bodo naredili in ali se jim zdi tak koncert v redu. »To zgodbo smo pač morali zapreti, kaj bodo pa druge stranke naredile, je pa njihova odločitev,« je še dodal Han in poudaril, da je za SD nesprejemljivo, da bi se organiziral koncert, na katerem se bo promoviralo ustaštvo.
 

Podporo interpelaciji napovedujejo tudi v LMŠ, Levici in SAB


Podporo interpelaciji napovedujejo sedaj tudi v LMŠ, Levici ter v SAB, če bo dobro utemeljena. V Levici sicer interpelacije, ki bo vložena v prihodnjih dneh, ne bodo sopodpisali, če bo temeljila le na očitku glede koncerta.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je povedal, da so se v opoziciji dlje časa pogovarjali o tem, da bi bil Hojs verjetno eden od tistih, ki si v tem trenutku najbolj zasluži interpelacijo. Spomnil je na »vodenje postopkov proti miroljubnim protestnikom, postopke za aktivacijo vojske na meji in podpis pod pismo notranjih ministrov EU glede relokacije beguncev«.

Vatovec meni, da se te zadeve pri Hojsu kopičijo in si zato zasluži interpelacijo, a da bi bila edina točka interpelacije odprava prepovedi Thompsonovega koncerta, pa je po njegovem mnenju smešno, saj da si Hojs interpelacijo zasluži zaradi drugih stvari.

Interpelacije pa ne bodo podprli v opozicijski SNS.

Komentarji: