Aleš Rozman je novi predsednik Zdravstvenega sveta

Vlada je na četrtkovi seji imenovala tudi preostale člane tega sveta.
Fotografija: Aleš Rozman bo vodil Zdravstveni svet. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Aleš Rozman bo vodil Zdravstveni svet. FOTO: Leon Vidic/Delo

Direktor klinike Golnik Aleš Rozman je po sklepu vlade novi predsednik Zdravstvenega sveta; na tem položaju je zamenjal infektologa Franca Strleta. Vlada je imenovala tudi preostale člane zdravstvenega sveta.



Iz vrst iz vrst višjih svetnikov, svetnikov, fakultativnih učiteljev in drugih strokovnjakov je izbrala predstojnico infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjano Lejko Zupanc, Janeza Žgajnarja z onkološkega inštituta Ljubljana, družinsko zdravnico Danico Rotar Pavlič, strokovno direktorico stomatološke klinike UKC Ljubljana Martino Drevenšek, kardiologa z UKC Ljubljana Marka Noča, Mitjo Košnika s klinike Golnik in vodjo skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje ter infektologinjo Bojano Beović.

Tatjana Lejko Zupanc bo ena od članic svet. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tatjana Lejko Zupanc bo ena od članic svet. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Od priznanih strokovnjakov s področja javnega zdravstva, upravljanja zdravstvenega varstva, zdravstvene epidemiologije in informatike so v svet imenovali aktualnega predstojnika centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje Maria Fafangela, strokovnega direktorja celjske bolnišnice Franca Vindišarja, Marjeto Zorc iz kardiološkega centra Medicor, strokovnega direktorja UKC Maribor Matjaža Vogrina, Vesno Bizjak in Majo Rus Makovec iz Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana.

Iz vrst priznanih strokovnjakov s področja zdravstvene ekonomike in zavarovalništva bodo v svetu nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič, kirurg Marko Bitenc in Anka Bolka iz Zavod za zdravstveno zavarovanja Slovenije. Nova predstavnica civilne družbe pa je Tanja Španić, sicer predsednica Združenja Europa Donna Slovenija.

Njihov mandat je vezan na trajanje funkcije posameznega ministra.

Komentarji: