Ameriška NSA prisluškovala tudi Slovencem

V operaciji so ZDA testirale, koliko podatkov civilnega prebivalstva lahko zajamejo in kaj lahko iz njih ugotovijo.

Objavljeno
02. oktober 2015 12.38
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − V oddaji Epilog na POP TV so objavili dokumente, ki kažejo, da je ameriška obveščevalna agencija NSA s pomočjo nemške obveščevalne službe BND in Deutsche Telekoma v okviru zaupne evropske operacije Eikonal med letoma 2005 in 2008 prisluškovala tudi telefonskim pogovorom Slovencev.

V operaciji so ZDA testirale, koliko podatkov civilnega prebivalstva lahko zajamejo in kaj lahko iz njih ugotovijo.

Ker je Frankfurt eno največjih vozlišč vse komunikacije na svetu, so Nemci in Američani vse klice iz Ljubljane do Bruslja, od Ljubljane do Amsterdama ter od Ljubljane do Rotterdama v Frankfurtu zajemali, kopirali in preusmerili do sedeža nemške obveščevalne službe v Pullachu, od tam pa do nemškega kraja Bad Aibling, kjer so Američani analizirali vse klice.

»Terorizem« in »bomba«

V oddaji so pokazali rumeno listo prioritetnih 256 linij, predvidenih za prisluškovanje, ki sta jo leta 2005 sestavila ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) in BND in na podlagi katere so nato klice preusmerjali na sedež BND v Pullachu. Na njej je videti, da so na seznamu tudi omenjene tri linije iz Slovenije.

Rumeno listo je pridobil Avstrijec, poslanec Zelenih, Peter Pilz. Ta je v oddaji povedal, da je NSA podatke obdelala s pomočjo selektorjev. Gre za filtre, besede ali številke, na podlagi katerih iščeš podatke. Denimo besede »terorizem«, »bomba« ali pa posameznikova telefonska številka, davčna številka, ime.

Prisluškovali navadnim občanom

Strokovnjak za informatiko Matej Kovačič je poudaril, da so takrat imeli v Nemčiji 40.000 teh besed, kar je zelo veliko, tako da ni šlo samo za spremljanje kriminala, ampak tudi za druge stvari.

Pilz je poudaril, da so bili tarča prisluškovanj navadni ljudje.

V oddaji so objavili del pričanja sodelavca BND pred nemško preiskovalno komisijo, ki je povedal, da so prisluškovanje odobrili v pisarni nemškega zveznega kanclerja, točneje Frank Walter Steinmeier, današnji nemški zunanji minister, in Thomas de Maizière, današnji nemški notranji minister.

V Telekomu Slovenije za operacijo Eikonal niso vedeli

Evropska poslanka Judith Sargentini je v oddaji poudarila, da morajo imeti nacionalni parlamenti in Evropski parlament v prihodnje nadzor nad našimi tajnimi službami. Menila je tudi, da bi slovenski parlament moral zahtevati preiskavo vsake podrobnosti.

V oddaji so tudi povedali, da v Telekomu Slovenije o operaciji Eikonal niso vedeli nič. Dodajajo, da niti niso mogli vedeti, saj je šlo za strogo zaupno informacijo, Telekom Slovenije pa tudi ne more zagotoviti varnosti Slovencem, ko kličejo v tujino.

Govorili so tudi z enim od nekdanjih direktorjev Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) iz tistega obdobja. Dejal je, da za operacijo Eikonal, ki je množično zajemala vse pogovore, niso vedeli, a da ga ne preseneča. Njegovega imena niso navedli.

Avtorji oddaje sicer pričakujejo, da bo razkritje odmevalo tudi na Balkanu, saj so bili zajeti tudi bosanski, srbski in hrvaški klici. Navedli so, da so bile na seznamu za prisluškovanje tudi štiri hrvaške linije (med Zagrebom in Rotterdamom, Stockholmom, švedsko Kisto in Brusljem) ter tri srbske linije (med Beogradom in Brusljem, Københavnom in Parizom). Od evropskih držav so bile sicer za ZDA nezanimive le Estonija, Litva in Malta.