Ameriška univerza razburja mestne svetnike

Mestni svet spremenil prostorski akt po skrajšanem postopku.

Objavljeno
23. december 2014 21.27
Aranoout Hilal, kuvajtski poslovnež, 14.3.2014, Spodnja Selnica
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Famozna ameriška univerza, ki jo namerava zgraditi kuvajtski poslovnež Hilal Arnaout, vendar za zdaj o njej ni ne duha ne sluha, je postala vroča politična tema v mestu. Sveže sprejeti in za nekatere sporni prostorski akt arabskemu poslovnežu omogoča pocenitev gradnje.

Spremenjen odlok med drugim določa, da mora investitor zagotoviti najmanj 100 parkirnih mest v podzemni garaži, kar je osemkrat manj od krovnega občinskega prostorskega odloka; torej eno parkirno mesto na tri študente. A Lidija Kodrič Vuk, vodja sektorja za urejanje prostora, je to ovrgla z besedami, da standarda treh parkirnih mest na enega študenta ne zagotavlja nobena mariborska fakulteta.

Župan Andrej Fištravec je predlog odloka na dnevni red uvrstil po skrajšanem postopku, torej brez obširne razprave, in precej svetnikov je zahtevalo dvofazno razpravo po rednem postopku. A glasovalni stroj je to zavrnil in s tem poteptal tudi mnenje Odbora za urejanje prostora in varstva okolja. Med najglasnejšimi nasprotniki obravnave odloka brez razprave so bili v SDS in svetnik te stranke Renato Škerbinc je, ker drugače pač ni šlo, Fištravcu vprašanje na to temo postavil kar med pobudami in vprašanji. Zanimalo ga je, ali bo na Studencih res stala ameriška univerza ali kakšen drug objekt, ki ga meščani nočejo.

Županovo zagotovilo

Fištravec mu je zagotovil, da bo tam stala univerza, svetniki pa so tudi »požegnali« njegov amandma. Ta kot prvo fazo gradnje določa gradnjo podzemne garaže, kot drugo fazo pa objekt z izobraževalno in raziskovalno dejavnostjo.

Amandmaja svetnika SDS, arhitekta Tomaža Kanclerja, mestni svet ni večinsko podprl. Kancler je predlagal, naj investitor zaradi zagotavljanja javnega interesa pridobi arhitekturno rešitev z natečajem: »Kapital ne more diktirati prostorskih odločitev. Lahko sledi temu, kar mesto za neki prostor predpisuje.« Po njegovih besedah je javni natečaj nujen, da »bomo vedeli, kaj in kdaj bo tam nastalo«.

Stranko SDS je zmotilo tudi, kako je mogoče, da je podjetje Nigrad, ki je večinski lasti občine, naročnik priprave odloka. Kodrič Vukova je pojasnila, da je družbo Nigrad izbral investitor, zato je ta tudi vložila pobudo za spremembo odloka, a v SDS menijo, da »gre za evidentno zlorabo proračunskih sredstev za zasebne interese«.