Andrej Šiško ima težave z dojemanjem pravnih in civiliziranih norm

Policija je imela posameznike že na očeh, a nezakonitosti niso zaznali
Fotografija: Postroj z orožjem in sekirami oborožene Štajerske varde. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Postroj z orožjem in sekirami oborožene Štajerske varde. FOTO: Twitter

Ljubljana – Medtem ko možje v modrem nadaljujejo preiskavo glede samooklicane obrambne strukture Štajerska varda, je Andreja Šiško napovedal celo, da ne bodo mirno gledali, če bi jih policija poskušala razorožiti.

Izjave Šiška dajo sicer jasno vedeti, da ima težave z dojemanjem pravne države in družbeno-civilizacijskih norm, saj svoje ravnanje do vaje oborožene sestave upravičuje z dejstvom, da »je naravno pravo nad formalno sprejetimi zakoni«. Zakonodaja, kakršnakoli že je, se z njo strinjamo ali ne, sprejmejo predstavniki ljudstva, in je ne morejo in ne smejo nadomestiti nekakšna naravna pravila, kot, denimo, velja za živalske vrste.
 

Preiskava se nadaljuje


Policija medtem nadaljuje delo, a vrste in dinamike operativnih ukrepov ne morejo podrobno pojasnjevati. Preverjajo predvsem okoliščine glede izvora in vrste orožja, javnega spodbujanja sovraštva in nasilja ter druga morebitna protipravna ravnanja.
Policija je v preteklosti že razpolagala z določenimi informacijami, v zvezi z nekaterimi posamezniki, a dosedanja preverjanja niso potrdila prepovedanih dejavnosti.



»Potem ko smo zaznali objavo konkretnih posnetkov, smo takoj začeli izvajati ukrepe na podlagi zakona o kazenskem postopku, prejeli pa smo tudi več prijav. V predkazenskem postopku uporabljamo zakonska pooblastila za preiskovanje kaznivih dejanj,« je pojasnil Drago Menegalija, predstavnik policija s področja kriminalitete.

Se bo pa z oblikovanjem paravojaške strukture, kar Šiško sicer odločno zanika, ukvarjala tudi komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Predsednik Matej Tonin je za 17. september sklical nujno sejo, na kateri bodo obravnavali poročilo pristojnih služb o delovanju paravojaških skupin v Sloveniji.

Preberite še:

Komentarji: