Ankarančani najbogatejši v državi

3237 prebivalcev in skoraj osem milijonov prihodka.

Objavljeno
05. april 2016 21.47
strčnik
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Ankaran – Občina Ankaran, kjer so pred dnevi sprejeli odlok o prvem samostojnem proračunu na podlagi pobud 470 prebivalcev, je daleč najbogatejša v državi. Izračunali smo, da ima na občana na voljo 2455 evrov proračunskega denarja, to je, denimo, 2,4-krat več kot koprska občina, iz katere je Ankaran nastal.

»Proračun je bogat tudi zaradi nekaterih neporabljenih prihodkov iz lanskega leta. Prihodnje leto teh ne bo več, bomo pa poskušali dobiti nove,« je pojasnil župan Ankarana Gregor Strmčnik in poudaril, da je to eden redkih participatornih proračunov v državi. Upoštevali so skoraj vse pobude posameznikov, društev, organizacij in strank. Prejeli so jih 600, v proračun so jih vgradili 470. Občina s 3237 prebivalci ima v proračunu predvidenih 7,944 milijona evrov prihodkov; tudi po zaslugi dvojnega nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ) za lani in letos ter 425.000 evrov ostanka iz lanskega začasnega financiranja, ki je doseglo 2,54 milijona evrov. Letošnji pravi proračun je torej več kot trikrat višji od lanskega, ko je še veljalo začasno financiranje tudi za občino Koper, od katere so se 1. januarja lani odcepili. Letošnji NUSZ prinaša občini 4,65 milijona evrov, največ na račun Luke Koper, od katere občina dobi še približno milijon evrov koncesnine.

Občina bo letos prednostno vlagala v športnorekreacijsko cono Sv. Katarina, v osnovno šolo Ankaran, ki se je kot samostojni zavod s 160 učenci odcepila od hrvatinske šole, v novo zdravstveno ambulanto v bolnišnici Valdoltra, v ureditev obalnega pasu in v središče za tretje življenjsko obdobje.

»Prihodnje leto ne bo toliko NUSZ kot letos, bomo pa poskušali dobiti nove proračunske vire, ki jih letos še ni, denimo od komunalnih prispevkov, od oddaje površin Luki Koper za kaseto 5A, kjer bodo uredili parkirišča za avtomobile,« je povedal Strmčnik. Na predstavitvi proračuna so odločno zavrnili možnost podpore gradnji tretjega pomola.

V občini je zdaj samo pet zaposlenih v županovem kabinetu, po novi sistemizaciji, ki jo bodo predvidoma sprejeli letos, pa bo po županovih napovedih zaposlenih od osem do 12 ljudi.