V soboto potrdili 43 novih okužb, Krek svari zaradi stanja v Grčiji

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: Med obolelimi za covidom-19 je vse več starejših, zato pričakujejo večjo obremenitev bolnišnic. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Med obolelimi za covidom-19 je vse več starejših, zato pričakujejo večjo obremenitev bolnišnic. FOTO: Jure Eržen/Delo



21.45 Četrtošolci OŠ Preska v karanteno

Po tem ko so bili danes na osnovni šoli Preska obveščeni, da je eden od učencev okužen z novim koronavirusom, so vse učence dveh četrtih razredov poslali v 14-dnevno karanteno. Zanje bo organiziran pouk na daljavo, prostori šole pa so bili razkuženi v sodelovanju z občinsko civilno zaščito, so sporočili z občine Medvode.

20.15 Porast novih okužb na Otoku

Iz Velike Britanije danes poročajo o najvišjem številu na novo potrjenih okužb s koronavirusom od 23. maja. Potrdili so 2988 novih okužb, kar je veliko več od sobote, ko so novih primerov našteli 1813, piše tiskovna agencija Reuters

18.00 V karanteni šest otrok, pouk v OŠ Črna na Koroškem pa bo potekal normano

Potem ko so konec tedna potrdili okužbo z novim koronavirusom pri zaposlenem iz tehničnega kadra Osnovne šole Črna na Koroškem, bosta z novim tednom pouk v šoli in delo v vrtcu normalno potekala naprej. Je pa že od petka v karanteni šest otrok, ki jih je okuženi prevažal v okviru šolskih prevozov.

Voznik otrok in vseh šest otrok, ki so v karanteni, prihajajo iz istega zaselka v okolici Črne na Koroškem. Otroci so iz več različnih razredov, vsi so oziroma bodo dobili navodila za delo od doma, je danes za STA pojasnil ravnatelj OŠ Črna na Koroškem Mitja Pranjič

V soboto in danes so na novi koronavirus testirali še šest zaposlenih na šoli, ki so bili z okuženim v tesnejšem stiku, od tega so doslej znani rezultati štirih testov, ki so bili negativni. Na rezultate dveh testov še čakajo.

Okuženi voznik otrok in vseh šest otrok, ki so v karanteni, prihajajo iz istega zaselka v okolici Črne na Koroškem. FOTO: Jure Eržen/Delo
Okuženi voznik otrok in vseh šest otrok, ki so v karanteni, prihajajo iz istega zaselka v okolici Črne na Koroškem. FOTO: Jure Eržen/Delo


17.35 Direktor NIJZ povaril pred rastjo okužb v Grčiji

Od na novo odkritih primerov v soboto je bilo devet oseb, ki so že bile v karanteni, izmed uvoženih pa gre v enem primeru za osebo, ki je virus prinesla iz Grčije. »Grčija je postala ena izmed držav, kjer število okuženih raste, mi pa imamo tam kar dosti turistov. Tako da je vprašanje časa, kdaj jih bomo začeli opozarjati, naj se vračajo,« je za Radio Slovenija dejal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

Starostna struktura okuženih se počasi zvišuje, zato je pričakovati večjo obremenitev bolnišnic. Krek je ob tem pozval vse, ki imajo starše oziroma svojce v domovih za starejše, naj skušajo zmanjšati število obiskov oziroma naj se pri obiskih držijo vseh  navodil.

11.47 Na Hrvaškem potrdili 225 novih okužb, ena oseba je umrla

Na sosednjem Hrvaškem so včeraj zabeležili 225 novih okužb s covidom-19, tako je v državi trenutno aktivnih 2758 primerov koronavirusne bolezni, poroča index.hr. V soboto je za covidom-19 umrla ena oseba, v bolnišnični oskrbi je 296 bolnikov, od tega jih je 21 na respiratorjih. V samoizolaciji je trenutno 8964 oseb.

10.53 V soboto ob 1212 testiranih potrdili 43 novih okužb

Včeraj so testirali 1212 oseb in potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 43 osebah, je vlada sporočila na svojem Twitter profilu. V bolnišnicah se zdravi 23 bolnikov s covidom-19, na intenzivni negi so trije ljudje. Iz bolnišnice je bila odpuščena ena oseba.



08.20 Pandemija koristi tudi bližnjevzhodnim milijarderjem

Na račun pandemije covida-19 svoje premoženje povečujejo tudi milijarderji iz regije Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Od sredine marca do sredine avgusta se je premoženje 21 najbogatejših prebivalcev regije povečalo za skoraj deset milijard dolarjev, kar je dvakrat toliko, kot bi po trenutnih ocenah potrebovali za obnovo Bejruta po eksploziji. Kot so izračunali v mednarodni nevladni organizaciji Oxfam, je 21 milijarderjev med 18. marcem in 16. avgustom v povprečju vsak dan zaslužilo skupno 63 milijonov dolarjev (52,9 milijona evrov) oz. v celotnem obdobju skoraj deset milijard dolarjev (8,39 milijarde evrov), je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

To je po Oxfamovih navedbah dvakrat več od nujne pomoči, ki jo je regiji za soočanje s posledicami pandemije namenil Mednarodni denarni sklad (IMF).

08.01 Anketa AMZS: Poletni dopust doma preživela več kot tretjina Slovencev

Pandemija covida-19 je vplivala na počitniške izbire dela Slovencev, še vedno pa jih je večina poletni dopust preživela tako kot prejšnja leta - v apartmaju ali kampu nekje ob hrvaškem morju, kaže raziskava AMZS. Je pa sodeč po spletni anketi, v kateri je sodelovalo 600 ljudi, poletni dopust doma preživelo skoraj 36 odstotkov Slovencev.

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je spletno raziskavo Počitniška mobilnost - vaše izkušnje opravila med 15. julijem in 15. avgustom. »Ker nimamo neposredne primerjave za enako obdobje lani oziroma v prejšnjih letih, se lahko opremo le na nekatere starejše raziskave, po katerih je v preteklosti poletni dopust v Sloveniji preživljala četrtina Slovencev,« so sporočili iz AMZS. Letos je tako dopust doma preživelo več ljudi kot v prejšnjih letih, na AMZS pa kot razlog za to navajajo zdravstvena priporočila in turistične bone.

Sodeč po rezultatih ankete se je 32 odstotkov vprašanih za dopust odločilo na podlagi epidemioloških omejitev, skoraj 55 odstotkov vprašanih pa se je za dopust odločilo po enakih merilih kot lani, torej brez vpliva letošnjih razmer. FOTO: Jure Eržen/Delo
Sodeč po rezultatih ankete se je 32 odstotkov vprašanih za dopust odločilo na podlagi epidemioloških omejitev, skoraj 55 odstotkov vprašanih pa se je za dopust odločilo po enakih merilih kot lani, torej brez vpliva letošnjih razmer. FOTO: Jure Eržen/Delo


Raziskava je tudi pokazala, da Slovenci še vedno na počitnice najraje potujemo z avtom, ki se je že v času epidemije covida-19 izkazal za najpomembnejše sredstvo mobilnosti. Omejitve v javnem prevozu, bistveno manj letalskih povezav in omejitve potovanj v tujino so v avtomobile spravile še več Slovencev kot sicer - skoraj 85 odstotkov, navaja AMZS, na drugem mestu je z devetimi odstotki avtodom.

Po besedah vodje področja varna mobilnost pri AMZS Erika Logarja rezultati kažejo, da so Slovenci še vedno zelo navezani na morje. »Letos je svoj dopust ob morski obali preživljalo skoraj 62 odstotkov Slovencev. S skoraj šestimi odstotki so na drugem mestu gore oziroma hribi, kar je zagotovo malce večji odstotek kot prejšnja leta,« je strnil rezultate ankete.

Preberite še: Vlada bi nadzirala tudi dnevne sobe državljanov​

00.00 Včeraj v več mestih protesti proti protikoronskim ukrepom

V soboto so se v več mestih, med drugim v Rimu in Zagrebu, zbrali protestniki, ki nasprotujejo protikoronskim ukrepom. V hrvaški prestolnici je Državljanska pobuda Pravice in svobode na Trgu bana Josipa Jelačića organizirala prireditev z naslovom Festival svobode, na kateri so protestirali proti strogim ukrepom proti širitvi novega koronavirusa. Hrvaški mediji so poročali, da se je zbralo nekaj tisoč ljudi, ki so nosili napise Covid je laž in zažigali obrazne maske. Organizatorji so med drugim povedali, da se zavedajo obstoja novega koronavirusa in bolezni covid-19, a menijo, da so ukrepi, ki jih določa nacionalni štab civilne zaščite, pretirani glede na število primerov težkih oblik bolezni covid-19.

Sobotni protesti v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Sobotni protesti v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP


V Italiji, kjer so včeraj potrdili manj novih okužb s koronavirusom kot dan prej, a več smrti zaradi covida-19, je sicer premier Giuseppe Conte pozval k seznanitvi dejstev o covidu-19.  Nasprotnike ukrepov je nagovoril tudi zunanji minister Luigi Di Maio, ki je zanikovalce koronavirusa pozval, naj vsaj izkažejo spoštovanje do svojcev umrlih. Zbralo se je kakih tisoč ljudi, ki so protestirali tudi proti obveznemu cepljenju šolskih otrok, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še:

Komentarji: