Anketa Dela: Vladajoča SMC je izgubila stik z vodilno SDS

Razkorak med SDS in SMC se je povečal. Največji skok po priljubljenosti med politiki je dosegla Tanja Fajon.

Objavljeno
06. marec 2016 20.23
DZ
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Po velikem padcu podpore vladi pred mesecem dni, ko je zabeležila celo najnižjo oceno, odkar je vlada Mira Cerarja nastopila mandat, je v tem mesecu nekoliko popravila vtis v očeh slovenske javnosti.

Pogled na lestvico gibanja ocen, ki jih anketiranci podeljujejo vladi v zadnjem obdobju, kaže, da so volivci izjemno kritični do delovanja vlade. Podpora vladi je v veliki meri odvisna od vpletenosti članov ministrskega zbora v različne afere. Ko je bila minuli mesec na vrhuncu afera dodatkov za stalno pripravljenost, v njenem središču pa finančni minister Dušan Mramor, je vlada dobila najnižjo oceno doslej. Medtem ko se takšnih, ki vlado ocenjujejo pozitivno ni veliko spremenil, smo lahko, če primerjamo s tokratno meritvijo, opazili, da se je februarja zgodil velik premik nezadovoljnih volivcev od srednjih proti negativnim ocenam. Po mesecu dni beležimo nihljaj ocenjevanja od negativnih k srednjim ocenam. Razlaga za takšno gibanje javnega mnenja bi lahko bila sledeča - padec priljubljenosti vlade je mogoče pripisati odločitvi premiera Mira Cerarja, da ne sprejme odstopa finančnega ministra. Ko je spomin na afero z dodatki nekoliko zbledel, se je podpora vladi približno vrnila na raven, ki jo je imela v lanskem letu. A trend za vlado ni dober, saj je takšnih, ki pozitivno ocenjujejo vlado iz meseca v mesec manj. Število tistih, ki vladi podeljujejo negativno oceno, je stabilizirano pri približno polovici vseh, najbolj pa niha ocnjevanje tistih, ki vladi dodelijo srednjo oceno. In ti se, če jih kaj zmoti, hitro preselijo med nezadovoljneže.

SDS še vedno prva

V mesecu dni od zadnjega merjenja priljubljenosti političnih strank ni bilo bistvenih sprememb. SDS je še vedno prva. Drugo mesto ohranja SMC, ki pa je, kot kažejo meritve, izgubila stik pri vrhu z opozicijsko SDS, saj se je razlika med njima še povečala. Tretja je še naprej ZL, ki je povečala prednost pred SD na četrtem mestu. Na petem in šestem sledita še NSi in Desus. Med neparlamentarnimi strankami je treba omeniti SLS, SNS in PS, ki so dobile po dober odstotek podpore. Tudi v tem mesecu smo zaznali izredno velik delež nezadovoljnih volivcev, saj je skoraj 60 odstotkov sodelujočih odgovorilo, da ne vedo, katero stranko bi volili, ali nobene ali pa se volitev sploh ne bi udeležili.

Vlada, ki je februarja dobila srednjo oceno 2,37 (najnižja ocena vlade doslej), je tokrat dobila oceno 2,49, kar je na decembrski ali junijski ravni. Vendar primerjava pokaže bistveno razliko, in sicer, da je vlada tokrat prejela več srednjih ocen in manj negativnih, medtem ko je število pozitivnih ocen ostalo skoraj enako. Podobno kot pri ocenjevanju vlade se je zgodil premik proti pozitivnemu ocenjevanju dela državnega zbora.

Največji naskok dosegla Tanja Fajon

V marcu je vodilna trojica na barometru priljubljenosti politikov še povečala prednost pred zasledovalci. Največji skok navzgor je dosegla Tanja Fajon, vendar še vedno krepko zaostaja za Borutom Pahorjem, ki suvereno ostaja najbolj priljubljen politik v državi. Na tretjem mestu je Violeta Bulc. Predsednik vlade Miro Cerar se je po padcu z vrha utrdil na sredini lestvice. Zmago Jelinčič Plemeniti je marca doživel največji padec priljubljenosti.

Z barometra se poslavljata Janez Janša in Branko Grims, vračata pa se Karl Erjavec in Dušan Mramor.