Antonu Janši odkrili še en spomenik v avstrijski prestolnici

Financirala ga je žirovniška občina, odkritja se je udeležil predsednik državnega zbora Dejan Židan.
Fotografija: Z leve proti desni: predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik DZ Dejan Židan, medena kraljica Slovenije Valentina Marinčič, Wolfgang Sobotka in župan Žirovnice Leopold Pogačar. FOTO: Boris Čibej/Delo
Odpri galerijo
Z leve proti desni: predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik DZ Dejan Židan, medena kraljica Slovenije Valentina Marinčič, Wolfgang Sobotka in župan Žirovnice Leopold Pogačar. FOTO: Boris Čibej/Delo

Dunaj – »Čebele (od drugih bečele zavoljo bečanja ali njihovega šumenja in glasu tako imenovane) so vrsta muh, ustvarjene od Boga zato, da s svojo pridnostjo in neutrudnim delom previdijo in oskrbe človeka s potrebnim medom in voskom,« je v svoji knjigi Popolni nauk o čebelarstvu zapisal začetnik sodobnega čebelarstva Anton Janša.

Spominska plošča temu prvemu učitelju čebelarstva na dunajskem cesarskem dvoru, ki se je rodil leta 1734 v Breznici na Gorenjskem, umrl pa leta 1773 na Dunaju, je v nemškem jeziku že stala v parku Augarten. Tam je bil sedež njegove šole, ki jo je ustanovila cesarica Marija Terezija.

Dopoldne sta predsednika spodnjih domov parlamenta Avstrije in Slovenije Wolfgang Sobotka in Dejan Židan, ki sta se v avstrijski prestolnici udeležila konference predsednikov parlamentov Evropske unije, slovesno odkrila tudi njen slovenski prevod, ki ga je financirala občina Žirovnica.

Preberite še:

Komentarji: