Arčon za zmanjšanje onesnaženosti zraka

Dolgoročni ukrepi občine bodo šli v smeri zmanjšanja oziroma odprave individualnih kurišč v mestu.

Objavljeno
02. februar 2016 19.24

Nova Gorica - Zaradi povečane onesnaženosti zraka s prašnimi delci v zadnjih dneh je novogoriški župan Matej Arčon danes pozval vse občane, zlasti na območju mesta Nova Gorica, da ravnajo v korist celotne skupnosti in tako zmanjšajo onesnaženost zraka v mestu.

Arčon predvsem poziva vse tiste, ki za ogrevanje uporabljajo biomaso oziroma drva, da v dneh z večjo obremenjenostjo ozračja uporabljajo druge vire za ogrevanje, če le imajo to možnost, in sicer klimatske naprave, električne grelce, plin oziroma daljinsko ogrevanje. Na občini svetujejo tudi pogostejšo uporabo mestnega avtobusa, ki je brezplačen, namesto osebnega avtomobila, ko je to le mogoče.

V mestu je sicer 77 večstanovanjskih objektov s skupno 3007 stanovanji, ki so priklopljena na daljinsko ogrevanje v upravljanju javnega podjetja Kenog, na oskrbo z zemeljskim plinom pa je priklopljenih 2540 odjemnih mest. Kljub temu na občini opažajo, da se je število individualnih kurišč v mestu povečalo, ker drva trenutno spadajo med cenejši energent.

Glede na preliminarno oceno ARSA je bilo na postaji v Novi Gorici lani prekoračenih dnevnih koncentracij prašnih delcev 24 dni (dopustno je 35 dni). Na merilnem mestu Nova Gorica je prišlo do preseganja dopustnega števila dnevnih koncentracij prašnih delcev v letih 2005, 2006 in 2007.

Dolgoročni ukrepi novogoriške občinske uprave bodo glede na klimatske spremembe in zaradi težnje po zagotavljanju kakovostnega zraka naravnani v smeri zmanjšanja oziroma odprave individualnih kurišč v mestu.