Arčon: »Združevanje je dolgotrajen proces«

Desetletje od padca ograje med Slovenijo in Italijo, ki je od leta 1947 ločevala Gorici.

Objavljeno
12. februar 2014 20.10
Trg ne meji med Goricama.
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica, Gorica – »Pričakovanja pred desetletjem so bila seveda velika, a proces združevanja obeh mest je dolgotrajen, delovati pa mora na povezovanju ljudi in institucij,« je ob včerajšnjem praznovanju desetletja padca dela ograje med obema Goricama izpostavil novogoriški župan Matej Arčon, ki je z goriškim kolegom Ettorejem Romolijem odstranil še del ograje na nekdanjem prehodu na Erjavčevi ulici.

12. februarja 2004 sta tedanji novogoriški župan Mirko Brulc in župan sosednje Gorice Vittorio Brancati pri železniški postaji na meji med obema Goricama skupaj odstranila del mejne ograje in tako omogočila začetek gradnje skupnega čezmejnega trga, na katerem je 30. aprila 2004 potekala osrednja slovesnost ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo.

»Meja se ni le fizično odstranila, priče smo bili tudi preskoku v glavah. Danes si želim več sodelovanja med različnimi institucijami. Največja pričakovanja so navadno v lokalnih skupnostih, a vse pobude, ki so prišle z zasebne iniciative, smo kot lokalna skupnost na obeh straneh podprli. Kolesarske poti po mestu že zdaj intenzivno urejamo, eden od projektov povezovanja obeh Goric bo tudi povezovanje v prometni infrastrukturi,« je ob tej priložnosti poudaril Arčon. In dodal: »Najini odnosi z Romolijem so zelo dobri. Dejansko znamo prisluhniti drug drugemu. Ko se dva razumeta, je pomembno dati signal, da se tudi drugi čim več povezujejo«.

Ob tej priložnosti so na Trgu Evrope odprli tudi ambientalno fotografsko razstavo z naslovom Desetletje brez ograj, katere avtorja sta fotografa Leo Caharija in Pierluigi Bumbaca, ki sta pred desetimi leti odmevno obeležila zgodovinski dogodek.