Orkanski veter povzroča težave tudi na Hrvaškem, v Avstriji, BiH in Srbiji

V Sloveniji zaradi vetra zabeležili 215 dogodkov. Na Bjelašnici je veter pihal celo s hitrostjo 133 kilometrov na uro.
Fotografija: Na Bjelšnici je veter pihal celo s hitrostjo 133 kilometrov na uro. FOTO: AR
Odpri galerijo
Na Bjelšnici je veter pihal celo s hitrostjo 133 kilometrov na uro. FOTO: AR

Močan veter je danes povzročal obilo preglavic predvsem v severnem, vzhodnem, jugovzhodnem in osrednjem delu Slovenije. Veter je podiral drevesa, elektro in komunikacijske drogove ter odkrival strehe objektov. Zaradi podrtega drevja je bilo neprevoznih nekaj cest, zaradi vetra sta bili zaprti tudi smučišči na Krvavcu in Kaninu.

Po do sedaj zbranih podatkih so regijski centri za obveščanje zabeležili 215 dogodkov. Za odpravljanje posledic močnega vetra je bilo aktiviranih šest poklicnih in 93 prostovoljnih gasilskih društev. Največ dela so imeli gasilci, delavci komunalnih in cestnih služb in delavci elektro podjetij na območjih Regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Ljubljana, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Ptuj, Novo mesto, Slovenj Gradec in Trbovlje, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Veter je težave povzročal tudi v prometu. Med drugim je sunek vetra v bližini naselja Breg pri Litiji prevrnil prikolico tovornega vozila, v katero se je zaletelo mimo vozeče osebno vozilo.

Zaradi poškodb daljnovodov je bilo brez oskrbe z električno energijo nekaj odjemalcev na področju Hrastnika, Zagorja ob Savi, Ljutomera in Lendave. Tudi na območju Kamnika in Komende ter v Zasavju je prišlo tudi do izpadov električne energije. Po podatkih s spletnih strani Elektra Ljubljana je bilo okoli 12. ure brez elektrike 2716 odjemalcev, a so težave do zdaj že odpravili.

Najmočnejše sunke vetra v gorah so zmerili na Kredarici (165 kilometrov na uro), Krvavcu (117 kilometrov na uro), Voglu (sto kilometrov na uro) in Rudnem polju (91 kilometrov na uro), je na Twitterju zapisala agencija za okolje (Arso). Zaradi vetra danes nista obratovali smučišči Krvavec in Kanin.

Zelo vetrovno je tudi nižje. Najmočnejši sunek vetra je bil po nižinah izmerjen na postaji Ljubljana-Bežigrad pri 76 kilometrih na uro, kar je za severnik neobičajno veliko, je Arso zapisal na Twitterju. Nekoliko višje na postaji Trojane-Limovce je zapihalo do 94 kilometrov na uro.

Pozno popoldne se je severnik začel umirjati. Na vzhodu in severu lahko posamezni sunki sicer še vedno presežejo hitrost 70 kilometrov na uro.

V nedeljo bo sprva precej jasno, čez dan se bo nekoliko pooblačilo. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem pa šibka burja, napovedujejo meteorologi. Najnižje jutranje temperature bodo od minus 11 do minus tri stopinje Celzija, ob morju malo nad 0. Živo srebro se bo čez dan povzpelo do pet, na Goriškem in ob morju do 8 osem stopinj Celzija.

Težave zaradi orkanskega vetra

Iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Srbije danes poročajo o močnem orkanskem vetru, ki podira drevje in lomi veje, ovira promet ter povzroča škodo. V BiH so po vsej državi razglasili oranžni alarm, na Bjelašnici pa je veter pihal celo s hitrostjo 133 kilometrov na uro. O težavah zaradi orkanskega vetra poročajo tudi iz Avstrije.

Na Hrvaškem lokalni mediji poročajo o težavah zaradi močnega vetra, predvsem iz prestolnice Zagreb in Osijeka, pa tudi drugod. Policija je sporočila, da veje padajo na parkirana vozila in ceste, pa tudi podrta drevesa, poročala je tudi o odpadanju delov fasad, poškodovanih semaforjih in strehah. Gasilci imajo veliko dela z odstranjevanjem ovir, zaradi katerih je ponekod moten promet.

Največ intervencij gasilcev je bilo pričakovano v Zagrebu, kjer je bila ena oseba poškodovana. Poročali so tudi o prekinitvah dobave elektrike, poroča hrvaški portal televizije N1.

O prekinitvah dobave elektrike so poročali tudi na območju Osijeka, kjer so popoldne gasilci prejeli več kot sto telefonskih klicev zaradi močnega vetra, ki je dosegal hitrost več kot 90 kilometrov na uro. Ob podiranju dreves so poročali tudi o padcu več telefonskih in električnih drogov na ceste in parkirane avtomobile. Močan veter je dvigoval strehe in odnašal reklamne panele. Podrl je tudi stojnice na sejmu starin, a ni zahteval žrtev.

Zaradi močnih in hitrih sunkov vetra so razglasili rdeč alarm ob hrvaški obali z izjemo Istre, kjer velja oranžni alarm, enako velja tudi za sever države. Policija je državljanom svetovala pazljivost zaradi padlih dreves, zlomljenih vej in letečih predmetov, še poroča N1.

V BiH na območju celotne države zaradi močnega vetra s hitrostjo do 70 kilometrov na uro velja oranžni alarm. O močnem vetru so poročali iz vseh delov države, ponekod pa so sunki dosegali orkansko moč. Na Bjelašnici je veter pihal celo s hitrostjo 133 kilometrov na uro, zato so na tem priljubljenem smučišču zaprli sedežnico, poroča sarajevski portal klix. Najbolj vetrovno je sicer v gorah, kjer pričakujejo tudi sneg.

O težavah zaradi orkanskega vetra poročajo tudi iz Avstrije. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so v zadnjih 24 urah imeli gasilci na Dunaju polne roke dela zaradi vetra s precejšnjimi plohami. Danes zjutraj so poročali o 170 klicih za pomoč. Poleg razrahljanih okenskih kril, polomljenih vej in vdora vode na podstrešja je na poslopju nekega podjetja popustila pločevinasta streha, ki so jo morali gasilci zavarovati.

Zaradi orkanskega vetra, pa tudi snega, velja oranžni alarm tudi v Srbiji, od koder poročajo, da je veter v Beogradu in Novom Sadu podiral drevesa, tudi na avtomobile in ceste, pri Vrbasu pa je s šole odnesel streho, poroča srbski portal N1.

V Vojvodini so sunki vetra dosegli tudi do sto kilometrov na uro, ponekod zaradi podrtih električnih drogov ni elektrike.

Zaradi snežne nevihte in slabih vremenskih pogojev so na nekaterih smučiščih odpovedali začetek sezone. Zaradi slabega vremena so začasno ustavili promet na železniški progi med Inđijo in Novim Sadom.