Slovenijo zajela hladna fronta, konec tedna možne nevihte

Po nekaterih predelih države je velika verjetnost toče. Še večja nevarnost neviht bo v soboto.
Fotografija: Arso je zaradi neviht izdal opozorilo. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Arso je zaradi neviht izdal opozorilo. FOTO: Roman Šipić/Delo

Vroče obdobje zadnjih dni se končuje, ponekod se je že ohladilo. Slovenijo so zajele nevihte, ki v večjem delu države ovirajo promet, predvsem na Primorskem.


Možna razlivanja


Na Agenciji RS za okolje (Arso) so izdali opozorilo zaradi naraščanja hudourniških vodotokov in manjših rek. Ponoči in v soboto dopoldne so namreč možne nove nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra. Ob tem so mogoča tudi posamezna razlivanja, opozarjajo.

»Razlivanja bodo verjetnejša predvsem v jugovzhodni, zahodni in osrednji Sloveniji, in sicer od sobote dopoldne do nedelje ponoči,« so sporočili meteorologi na Arsu. V primeru dolgotrajnejših nalivov so ponekod možne tudi hudourniške poplave. Opozorila veljajo tudi zaradi toče, velika verjetno je, da se pojavi na Goriškem, Gorenjskem, Dolenjskem, na Koroškem in Bovškem.

Arso opozarja perd nevarnostjo toče. FOTO: Arso
Arso opozarja perd nevarnostjo toče. FOTO: Arso


Oblačno vreme se bo začelo že jutri. Jutranje temperature bodo od 13 do 18, ob morju okoli 22, popoldanske od 16 do 22, ob morju in v Beli krajini še okoli 25 stopinj Celzija.

V noči na nedeljo bo oblačno z obilnimi padavinami, ob morju bodo tudi nevihte. V drugi polovici noči bo na Primorskem zapihala zmerna burja. Čez dan bo oblačno in deževno, popoldne pa bodo padavine oslabele in ponekod ponehale.


Meja sneženja se bo občutno spustila


Gore bo pobelil sneg, na Arsu pravijo, da se bo meja sneženja v nedeljo v Julijskih Alpah spustila na okrog 1500 metrov nadmorske višine. 



Pihal bo severni veter, na Primorskem zmerna burja. V ponedeljek bo pretežno jasno, zjutraj in del dopoldneva bo po nižinah megla. Burja bo slabela.

Nekoliko topleje bo znova v ponedeljek in torek, ko naj bi se temperature postopoma spet dvigovale, a 30 stopinj do konca meseca naj ne bi več dosegle.


Vreme bo obremenilno


Na Arsu opozarjajo, da se bo v petek krepila tudi vremenska obremenitev, z vremenom povezane težave bodo pogoste predvsem v drugi polovici dneva, krepili se bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje v noči na soboto bo moteno.

Priporočajo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

Preberite še:

Komentarji: