Neurja že divjajo, ponoči nevarnost poplav in plazov

Povečana je tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov in naraščanje rek.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Danes in v noči na torek bodo reke zlasti na Gorenjskem, Koroškem, v Podravju in osrednji Sloveniji narasle do velikih pretokov, sporočajo z Agencije RS za okolje (Arso). Zaradi napovedanih neviht pa je v zahodni, južni in osrednji Sloveniji povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, so opozorili na Geološkem zavodu Slovenije.

Nevihta na plaži v Strunjanu. FOTO: Lari Lehpamer
Nevihta na plaži v Strunjanu. FOTO: Lari Lehpamer

 

Nevihte že divjajo 


Ob močnejših nalivih lahko tako predvsem v zahodni, jugozahodni, severni in osrednji Sloveniji hitro narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke, ob tem pa so ponekod možna tudi razlivanja. Ta bodo možna tudi v torek čez dan. Reke v jugozahodni Sloveniji so že začele naraščati. V torek in sredo bodo naraščale predvsem reke s kraškim zaledjem, zlasti Krka s pritoki in Ljubljanica. Naraščale bodo tudi Sava v spodnjem toku, Drava in Mura, še sporočajo z Arsa. Danes zvečer bo povišana tudi gladina morja, pri čemer je možno razlivanje po nižjih delih slovenske obale. Temperature rek in morja se bodo v prihodnjih dneh ohladile.

Že popoldne so morali zaradi neurja pristojni organi večkrat posredovati. V Šmarjeških Toplicah je v hišo udarila strela, na pomoč so priskočili gasilci. V občini ilirska Bistrica se je podrlo drevo in zaprlo cesto, v isti občini je meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. V občini Prevalje gasilci postavljajo okope iz protipoplavnih vreč, za zaščito stanovanjskih objektov. Neurja so razdejala tudi obalo in na strunjanski plaži podrle več dreves, ki so poškodovala gostinske objekte. 

Že popoldne so morali zaradi neurja pristojni organi večkrat posredovati. Posledice neurja na plaži v Strunjanu. FOTO: Lari Lehpamer
Že popoldne so morali zaradi neurja pristojni organi večkrat posredovati. Posledice neurja na plaži v Strunjanu. FOTO: Lari Lehpamer

 

Povečana nevarnost zemeljskih plazov


Nevihta v Ankaranu. FOTO: Lari Lehpamer
Nevihta v Ankaranu. FOTO: Lari Lehpamer
Poleg razlivanja rek in morja pa se zaradi poslabšanja vremenske slike obeta tudi nevarnost zemeljskih plazov v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, sporočajo z Geološkega zavoda Slovenije. Zavod tako prebivalce omenjenih območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, opozarja, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. »Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na zastajanje vode,« so še sporočili z zavoda.



Današnje vreme bo po podatkih Arsa namreč spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale tudi v noči na torek. Vmes bodo tudi močnejši nalivi. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija, na Primorskem in na jugovzhodu do 28 stopinj. V zahodni, južni in osrednji Sloveniji bodo ob nevihtah dolgotrajni nalivi, možni pa so tudi močnejši sunki vetra, predvsem na jugu tudi toča.





Deževno vreme se bo nadaljevalo tudi v torek. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19 stopinj Celzija, ob morju do 21 stopinj. Najvišje dnevne temperature pa bodo od 18 do 25, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

Več iz te teme:

Komentarji: