Avtoodpad ob zaščitenem trškem jedru

Župan Vranskega Franc Sušnik zbira podpise za peticijo proti okoljevarstvenemu dovoljenju za Global avto

Objavljeno
15. december 2017 09.00
Posodobljeno
15. december 2017 09.00
Z dovoljenjem Arso lahko Global avto na leto predela

1500 vozil ali 1650 ton nevarnih odpadkov,

76,56 tone nenevarnih odpadkov in

28,38 tone goriv in svinčenih baterij

Vransko – Včeraj so na občini Vransko začeli zbirati podpise proti obratu za razstavljanje izrabljenih vozil in predelavo odpadkov na območju propadlega KIV Vransko ob robu zaščitenega trškega naselja Vransko. Najemniku, podjetju Global avto iz Izlak, je uspelo od agencije za okolje (Arso) po dveh letih dobiti okoljevarstveno dovoljenje. Domačinom je prekipelo.

»Dejavnost se izvaja sredi trga Vransko in posega tudi na zavarovano območje kulturne dediščine,« pravi župan Franc Sušnik. Že prejšnji teden je Danijeli Brišnik, vodji celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD), pisal: »Upam, da se to ni zgodilo z vašim dovoljenjem.« Vrnimo se v oktober 2015. Takrat je ZVKD Global avtu izdal kulturnovarstveno soglasje za tehnične preglede vozil na severnem delu območja KIV Vransko, saj gre za naselbinski spomenik Vransko – Trško naselje.

A Nataša Podkrižnik z zavoda je po prijavi občine Vransko ob ogledu ugotovila, da ne gre za tehnične preglede, ampak da na zaščitenem območju nastaja odlagališče motornih vozil. Opozorila je, da sklep Arsa v dovoljenju za dejavnost ne upošteva, da del parcel leži na zaščitenem območju trga Vransko. Pa tudi, da bi Global avto moral dejavnost opravljati v zaprti hali. Zato je zavod pozval Global avto k vložitvi prošnje za izdajo kulturnovarstvenih pogojev.

Direktor Global avta Samo Feštajn je zavodu odpisal, da je deponija odsluženih avtov le začasna: »Zavedamo se, da gre za območje naselbinskega spomenika Vransko – Trško naselje, in bomo spoštovali omejitve ter zaprosili za projektne pogoje in kulturnovarstveno soglasje, če se izkaže, da se bo trajno izvajala dejavnost razstavljanja in zbiranja rabljenih vozil.«

To je bilo decembra 2016, avtomobili so se na »začasni« deponiji še kar kopičili in februarja 2017 je zavod pozval podjetje Grin, ki je za Global avto že prej urejalo dokumentacijo, da deponijo odstrani.

Zgodilo se je le to, da je Global avto ubral obvoz in ta mesec od Arsa dobil okoljevarstveno dovoljenje za razstavljanje vozil in predelavo odpadkov na Vranskem. To nikjer ne omenja pogojev in zahtev ZVKD zaradi zaščitenega območja vranskega trškega jedra, Feštajnu pa dovoljuje ogromen obseg delovanja.

Okoljevarstveno dovoljenje sta na Arsu pripravili sekretarka Barbara Štravs Gril in direktorica urada za varstvo okolja in narave Inge Turk. Global avto sme na leto predelati 1500 izrabljenih motornih vozil ali 1650 ton nevarnih odpadkov, več kot 76 ton nenevarnih odpadkov ter več kot 28 ton bencina, kurilnega in dizelskega goriva in svinčenih baterij. Dovoljenje, izdano 5. decembra, še ni pravnomočno, pritožita se lahko tako ZVKD kakor občina Vransko. »Arso je sredi Vranskega legaliziral okolju nevarno dejavnost, ki se tu izvaja že od leta 2015,« so bili v torek ogorčeni občinski svetniki. Po njihovem je Arso zagrešil vrsto nerazumnih in nezakonitih dejanj. Prvo je bila že lanska odločitev, da obrat ne potrebuje presoje vplivov na okolje in okoljevarstvenega soglasja.

»Tako so iz postopka izključili javnost in lokalno skupnost. Vse pritožbe in poskuse občine Vransko, da bi se vključila v postopek izdaje dovoljenja, so zavrnili,« pravi župan Sušnik. Sprašuje se, kako to, da za predelavo nevarnih odpadkov niti po dogodkih na Vrhniki in v Zalogu nista potrebna presoja vplivov na okolje in okoljevarstveno soglasje.

Občinski svet Vranskega zato zahteva razveljavitev okoljevarstvenega dovoljenja in takojšnjo zaustavitev dejavnosti Global avta. Občane pa poziva, naj pridejo na občino podpisovat peticijo z navedenima zahtevama.