Azilni dom ni krajevno, ampak občinsko vprašanje

Kontič pozval Šefica, naj (še) ne najame prostorov v Velenju, ker je preveč nejasnosti.

Objavljeno
21. februar 2017 14.58
bpi*Samski dom Velenje
Brane Piano
Brane Piano
Velenje − Vodstvo velenjske Krajevne skupnosti (KS) Stara vas nasprotuje azilnemu domu v nekdanjem Vegradovem samskem domu, nasprotuje pa tudi napovedi državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica, da bi krajanom predstavil načrte ministrstva v Velenju.

Velenjski župan Bojan Kontič je zato Šeficu poslal sklepe sveta krajevne skupnosti in ga spomnil, da tudi dokončne odločitve o referendumu o sklepih, ki jih je lani novembra sprejel mestni svet za omejitev velikosti izpostave azilnega doma v Velenju, še ni. Referendum je zahtevala Civilna iniciativa Velenje (CIV), a je upravno sodišče v prvi tožbi po Kontičevi zavrnitvi zahteve za razpis referenduma županu le naložilo, naj o predlogu za referendum odloči v skladu z upravnim postopkom. Kontič je prejšnji teden to storil in pobudo znova zavrnil, Civilna iniciativa pa je napovedala novo tožbo.

»Zaradi navedenih razlogov,« je Kontič pozval Šefica, »predlagam, da ne pristopite k podpisu pogodbe za najem prostorov na Cesti Simona Blatnika.«

Svet KS Stara vas, ki mu predseduje Matjaž Zupanc, se je pred dnevi seznanil z vsemi postopki in aktivnostmi v zvezi z azilnim domom ter sporočil, da ne držijo Kontičeve trditve, da so pred poldrugim letom krajani soglašali z nastanitvijo desetih begunskih družin. Kontiča, ki je tudi sam krajan Stare vasi, so spomnili, da na zboru 22. oktobra 2015 krajani niso soglašali z naselitvijo, temveč so le napovedali, da ne bodo nasprotovali, če bi pod nekaterimi pogoji v Stari vasi naselili družine, starejše, onemogle.

Zdaj, so ugotavljali na svetu KS, pa so se okoliščine spremenile. Ne gre več za začasno nastanitev beguncev, temveč za daljšo naselitev prosilcev za mednarodno zaščito, zato se problematika tiče vseh občanov Mestne občine Velenje.

Vodstvo KS Stara vas ne nasprotuje predstavitvi problematike, vendar naj jo ministrstvo predstavi vsem Velenjčanom; obravnava naj torej poteka na ravni vse občine in v občinskih prostorih. Ministrstvo naj da torej vsem prebivalcem mestne občine priložnost, da izrazijo svojo voljo.