Banka s parkirninami drži Piran za vrat

Javno podjetje Okolje bo zaradi odločitve lastnice garaže, da zamenja njenega upravljavca, ob 72.000 evrov na leto.

Objavljeno
08. junij 2016 01.49
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Piran − V upravi javnega podjetja Okolje Piran niso dobre volje sprejeli odločitve, s katero je Banka Koper prejšnji teden zamenjala upravljavca garaže Fornače. »Očitno niso upoštevali vseh naših nujnih stroškov,« je pojasnil predsednik uprave Okolja Alen Radojkovič po tem, ko je banka upravljanje garaže dodelila podjetju za varovanje WTN iz Lucije.

»Banka Koper je po lanski pripojitvi svojega podjetja Finor Leasing prevzela v last tudi piransko garažno hišo Fornače in je morala z razpisom poiskati najugodnejšega upravljavca. Na razpis se je prijavilo šest ponudnikov,« je povedal Igor Radovič iz Banke Koper. »Podjetje WTN bo za banko cenejše, obljubili so namestitev nadzornih kamer, več varovanja in boljše vzdrževanje čistoče,« je Radovič pojasnil odločitev bančne razpisne komisije.

V Okolju Piran so garažno hišo upravljali od leta 2009, ko jo je zgradil Kraški zidar, in nazadnje za vzdrževanje prejemali od Banke Koper 6000 evrov na mesec, s čimer so plačevali varnostnike, čiščenje, nadzor, računovodstvo in računalniške storitve za parkomate. Znesek po mnenju predsednika uprave Okolja ni bil pretiran, saj so zagotavljali tudi brezplačno avtobusno progo med Fornačami in Tartinijevim trgom. Radojkovič pravi, da so opravili ravno toliko dela, kot je bilo z banko dogovorjeno.

Cene nespremenjene za zdaj

Igor Radovič pa je zagotovil, da cen parkiranja do preklica ne bodo spreminjali, prav tako še niso odločali o tem, da bi garažno hišo prodali. Navsezadnje z njo razmeroma dobro služijo. Po neuradnih podatkih ima Banka Koper od parkirnin v piranski v garažni hiši 600.000 evrov prihodkov na leto, Okolju pa je za upravljanje plačevala 72.000 evrov na leto. Seveda bi z garažno hišo lahko zaslužili še veliko več, saj je od 840 parkirnih mest pozimi zasedenih približno četrtina, poleti 55 odstotkov, le ob konicah − praznikih in prireditvah − zasedenost doseže 90 odstotkov.

Pirančani morajo za parkiranje v garaži poleg mesečnega abonmaja 13 evrov doplačati še 25 evrov, skupaj torej 38 evrov na mesec. Ura parkiranja v njej stane obiskovalce mesta 1,70 evra, kar je skoraj najdražje na Obali. Dražja je samo ura parkiranja v piranskem mestnem jedru (tri evre na uro), medtem ko parkiranje sredi Portoroža stane 1,20 evra na uro.

Piranski župan Peter Bossman pravi, da si prizadeva za prožnejšo politiko cen, kar pomeni, da bi za meščane rad pocenil mesečni abonma na 25 evrov, za obiskovalce pa dosegel nižje cene vsaj zunaj poletnih mesecev. Lastniki in upravljavci garažne hiše pa niso prepričani, da je parkiranje v garaži predrago. Želijo si le dobrega upravljanja in pogostejših avtobusnih voženj med garažo in središčem.

Investitor Kraški zidar, ki je šel v stečaj, je od občine imel koncesijo za uporabo zemljišča z garažo za 45 let. Ko so garažo zgradili, so v Kraškem zidarju trdili, da so zanjo porabili deset milijonov evrov, zato danes verjetno ne bi bila naprodaj za manj kot šest ali sedem milijonov evrov.