Bazen bo nov, a najti morajo še denar zanj

S projektom novega srednjega bazena v mariborskem Pristanu se že mudi, če bi ga radi imeli pred zimsko sezono.

Objavljeno
09. april 2014 22.17
tre*OBNOVLJEN SKAKALNI STOLP
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Zamenjava ta čas zaprtega srednjega bazena v Pristanu z novim bo stala 1,6 milijona evrov. Mestni svet bo projekt obravnaval predvidoma na prihodnji seji: »Zadeva je nujna,« opozarja direktor Športnih objektov Maribor Anton Knez. A denarja za nov bazen (še) ni.

Stari 25-metrski bazen v Pristanu so Športni objekti Maribor (ŠOM), ki ga upravljajo, zaradi varnosti kopalcev zaprli januarja, ko so sporočili, da so poškodovane betonske plošče ob bazenu z močno korozijo armature. Zdaj je, kot pravi Anton Knez, že pripravljen dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za gradnjo novega bazena. Knez je dejal, da bodo DIIP pregledale strokovne službe, nato pa bi ga moral čim prej sprejeti mestni svet. »V DIIP je predviden nov bazen velikosti 25 krat 17 metrov. Poleg tega bi uredili novo bazensko ploščad in garderobe ter namestili novo tehnologijo,« pravi Knez.

Vendar finančna konstrukcija za to naložbo, ovrednoteno na skoraj 1,6 milijona evrov, še ni določena; po mnenju ŠOM bi morala večino denarja dati mariborska občina kot lastnica Pristana (pri tem omenjajo še možnost pridobitve evropskih sredstev in denarja za energetsko sanacijo), a v občinskem proračunu za srednji bazen ni denarja: »Intenzivno iščemo rešitev, tudi s pogovori s potencialnimi investitorji,« pravijo na občini.

Časa nimajo na pretek, če hočejo, da bo 25-metrski bazen, ki je v glavnem namenjen rekreativcem, do prihodnje zimske sezone spet na voljo plavalcem. »Takšen kot je bazen zdaj, ne bo več odprt. Novega bi lahko končali v šestih mesecih,« je povedal Knez in dodal, da bi vse, razen novega bazena, s katerim bi na leto tudi zmanjšali stroške obratovanja približno za 80.000 evrov, bilo »metanje denarja stran«.