V zadnjem tednu 721 okužb, 74 med zdravstvenimi delavci

Na vladni novinarski konferenci sta novosti, povezane z epidemijo novega koronavirusa, predstavljala Bojana Beović in Jelko Kacin.
Fotografija: Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen/Delo

Na današnji vladni novinarski konferenci sta vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović in vladni govorec Jelko Kacin predstavila novosti, povezane z epidemijo novega koronavirusa. 

Vladni govorec Jelko Kacin je sporočil, da je bilo v prejšnjem tednu opravljenih 18.339 testov, pozitivnih je bilo 721. Kar 74 okužb je bilo med zdravstvenimi delavci. Daleč največ, kar 249 okužb je v osrednjeslovenski regiji. Zadnji teden je bil po številu okužb rekorden. Največ uvoženih okužb je prišlo iz Avstrije in Nemčije. 

Bojana Beović je posvarila, da se virus bolje prenaša v hladnejših časih, saj se ljudje družijo v zaprtih prostorih. Bati se je tudi še drugih respiratonih bolezni, prvo Beovićeva pričakuje že oktobra, gripo pa po novem letu. Dejavnika, ki vplivata na hitro širjenje virusa, sta tudi odpiranje šol in vračanje z dopustov. Beovićeva je poudarila, da je bistveno orožje proti širjenju okužbe zaščitna maska, kljub maskam pa se je treba izogibati tudi druženju v zaprtih prostorih brez varnostne razdalje. Izogibati se je treba gneči in si redno umivati roke, je dejala.

O odmevnem zapisu uporabnice facebooka, v katerem razkriva nedelovanje osnovnih zdravstvenih storitev, je Beovićeva dejala, da je takšno dogajanje nedopustno. »Bolnika je treba obravnavati glede na njegovo stanje in ne glede na to, ali ima to ali ono okužbo. Vemo, da se moramo ustrezno zaščititi, opremo imamo,« je dejala. 

Komentarji: