Bernard Bršičič edini kandidat, Lucija Šikovec Ušaj izstopila iz stranke

Po razkolu znotraj stranke in slabem rezultatu na evropskih volitvah bodo danes na volilnem in programskem kongresu člani stranke DOM potrjevali predsednika stranke.

Objavljeno
12. oktober 2019 06.00
Posodobljeno
12. oktober 2019 06.00
Norma Korošec in Bernard Brščič ostajata del Domovinske lige, med tem ko se je Lucija Šikovec Ušaj že poslovila in izstopila iz stranke. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ljubljana – Edini kandidat za predsednika skrajne desne suverenistične stranke na današnjem kongresu Domovinske lige (DOM) je aktualni predsednik Bernard Brščič, ki napoveduje, da bo stranka po njegovim vodstvom še naprej zastopala enaka stališča. Današnji kongres, sicer zaprt za javnost, pa vidi kot »kongres očiščenja«.

Stranka DOM bo namreč izbirala tudi novo podpredsednico, saj je po burnem in javnem sporu v zadnjem tednu tudi formalno izstopila Lucija Šikovec Ušaj, ena od ustanoviteljic stranke. »Čakala sem, saj sem od avgusta zahtevala dokumentacijo o financah ... A ker sem videla, da je ne bom dobila, sem zdaj izstopila,« je pojasnila. Kot poglaviten razlog za odhod izpostavlja ugotovitev, da je stranka pravzaprav satelit SDS. »Uporabili so nas, da so animirali svoje volivce in jih aktiviral s sovražnimi napadi. Takšnih sovražnih napadov, kot od njih, nismo bili deležni niti iz levici, kot bi to lahko pričakovali,« je še navedla nekdanja članica DOM in SDS, ki izpostavlja, da je doživela »hudo streznitev«.

Za politiko, ki jo ima rada, pravi, da je veliko bolj umazana kot zagovarjanje morilcev na sodišču. »Zame je bila to daleč najbolj umazana izkušnja v življenju,« je dejala in dodala, da bo politiko gotovo še spremljala, a jo le še kritizirala.

Poleg Šikovec Ušajeve je – kot nam je potrdil Bernard Brščič – izstopalo tudi nekaj drugih članov. »Nekaj izstopov je bilo, a ne množičnih. Sem olajšan, da je gospa vzela slovo, saj s takšnimi posamezniki ne pri političnem projektu ne drugače ne gre sodelovati,« navaja še Brščič, ki dodaja, da morajo znotraj stranke zdaj stvari postaviti na pravo mesto, saj so jim obtožbe, da sem Janševa marioneta in da delujem po njegovem nareku, naredile veliko škode. 

Stranka, ki je bila ustanovljena za nastop na evropskih volitvah, bo tako kot vse kaže svojo pot nadaljevala kljub začetnem neuspehu stranke. Na listi DOM za evropske volitve, na kateri so bili štirje kandidati, in sicer nosilec liste Bernard Brščič, Lucija Šikovec Ušaj, Norma Korošec in Marko Oblak, je prejela vsega 8.184 oziroma 1,7 odstotka glasov.