Biosferni rezervat boljša alternativa elektrarnam

Zveza društev za obvarovanje reke in sonaravni razvoj ob Muri Moja Mura je včeraj pri brodu čez Muro v Krogu pripravila prireditev v podporo razglasitvi Mure kot dela petdeželnega biosfernega rezervata Mura.

Objavljeno
07. september 2015 09.50
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota − »Vključitev celotnega slovenskega toka reke Mure v nastajajoči Unescov biosferni rezervat Mura-Drava-Donava je boljša alternativa energetskemu izkoriščanju reke. Dolgoročno bi rezervat lokalnemu prebivalstvu ob Muri prinesel več kot elektrarne, zato smo v naši občini v rezervatu zaznali pravo razvojno priložnost,« je na včerajšnji prireditvi Moja Mura, dober den! v Krogu dejal župan občine Velika Polana Damjan Jaklin.

Zveza društev za obvarovanje reke in sonaravni razvoj ob Muri Moja Mura je včerajšnjo prireditev pri kroškem brodu čez Muro organizirala predvsem zato, da bi ljudem ob reki in javnosti predstavili projekt čezmejnega Unescovega biosfernega rezervata Mura-Drava-Donava, ki bo na dolžini okrog 700 kilometrov povezal te tri reke in njihova naravno še zelo dobro ohranjena vplivna območja. Razglasitev rezervata sicer ne bo pomenila dodatnega varstvenega režima narave, ampak je bolj nekakšna blagovna znamka naravno dobro ohranjenega območja, ki lahko glede na nekatere primere po svetu lokalnim prebivalcem in skupnostim prinese poleg okoljskih tudi veliko materialnih koristi.

Tudi zato se je na včerajšnji prireditvi za podporo razglasitvi slovenskega dela biosfernega rezervata izrekel tudi murskosoboški župan Aleksander Jevšek, svoje strinjanje s takšnim obravnavanjem reke Mure pa sta s svojim prihodom k Muri v Krogu pokazala tudi ljutomerska županja Olga Karba in župan občine Apače Franc Pižmoht. Po besedah Damjana Jaklina pa sicer zamisel, ki bo kmalu tudi uresničena, podpira velika večina županov obmurskih občin.

Generalna direktorica direktorata za okolje pri okoljskem ministrstvu Tanja Bolte je zatrdila, da tudi država podpira projekt biosfernega rezervata in da so priprave za vlogo na UNESCO že v sklepni fazi. Prav zdaj je gradivo o projektu objavljeno na spletni strani okoljskega ministrstva in je mogoče nanj poslati pripombe, do konca septembra pa bo ministrstvo oddalo vlogo.

Glede priprav na izdelavo državnega prostorskega načrta za mursko elektrarno v Vučji vasi nam je Damijan Urankar z ministrstva za okolje dejal, da bo prihodnje leto verjetno pripravljeno okoljsko poročilo, ki ga bo potem pregledal poseben organ na ministrstvu in ocenil, ali je elektrarna okoljsko sprejemljiva ali ne. »Toda v Sloveniji se razen ene manjše izjeme še ni zgodilo, da bi bil državni prostorski načrt za kakršenkoli objekt potrjen, če mu je nasprotovala lokalna skupnost,« je dejal.

Podporo ohranitvi nepozidane in čim bolj naravno ohranjene Mure so na včerajšnji prireditvi s svojimi nastopi izrazili tudi številni obmurski kulturniki, od plesalcev do piscev in glasbenikov, med njimi tudi Vlado Kreslin, Regina, Alma Merklin in drugi.