Birokracija zavlekla gradnjo na 20 let

Kljub usmeritvi Slovenije za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov so na MHE Bukovlje na Završnici čakali več kot 20 let.

Objavljeno
28. maj 2013 12.17
MHE Bukovlje
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Završnica – »Vendarle,« je pred skorajšnjim uradnim odprtjem male hidroelektrarne (MHE) Bukovlje na potoku Završnica dejal podjetnik Ciril Dolar. Po več kot dvajsetih letih prizadevanj sta s partnerjem Antonom Koseljem pričakala zagon nove naprave, ki bo na leto proizvedla za 350 gospodinjstev električne energije.

Čeprav se je Slovenija za izkoriščanje obnovljivih virov energije opredelila že pred 15 leti, to podjetnikoma poti do MHE ni olajšalo. V MHE sta vgradila predvsem s slovenskim znanjem zasnovano in v Sloveniji izdelano opremo in tehnologijo. Po tem se projekt gradnje MHE precej razlikuje od zelo razširjenega modela vgrajevanja sončnih panelov za pridobivanje električne energije iz sončne energije, ki so večinoma izdelani v tujini (med večjimi proizvajalci je Kitajska), je poudaril Anton Koselj, ki je tudi predsednik društva MHE Gorenjska Sava, ki združuje 90 članov.

Postopki so vedno bolj zapleteni

Investicija ju je stala več kot milijon evrov, ki sta jih ob minimalnem vložku lastnih sredstev po večini pridobila s posojili. V dolini Završnice so za MHE Bukovlje zgradili cevovod, po katerem na turbino vsako sekundo priteče 550 litrov vode, kar zadošča za proizvodnjo 1.250.000 kilovatnih ur električne energije na leto. Investicija naj bi se povrnila v 12 letih.
Podjetnika sta idejne rešitve za energijsko izkoriščanje Završnice pridobila že leta 1990. Na tej podlagi je leta 1993 začela obratovati MHE Žingarica. Ciril Dolar obžaluje, da postopkov za MHE Bukovlje nista opravila skupaj s projektom za MHE Žingarica. Takrat so bili postopki za postavitev MHE razmeroma preprosti, pravi Dolar. Danes so predpisi zapleteni, ga je dopolnil Anton Koselj in pojasnil, da energetiko ureja več kot 200 predpisov. Hkrati dodaja, da je vodnega potenciala veliko, saj ob slovenskih vodotokih stoji okoli tisoč objektov, kot so žage, mlini in podobni obrati, kjer bi vodni potencial lahko izkoriščali za pridobivanje električne energije.

Dolga pot do tehničnega pregleda

Usmeritev države za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov energije je razumljiva, ni pa razumljivo, da je na poti do MHE toliko ovir.
Prvo tako je za podjetnika predstavljal zakon o varstvu narave iz leta 1994, je dejal Koselj. Njunih predlogov, da bi nekdanja občina Jesenice v prostorskih dokumentih uredila področje izkoriščanja vodne energije Završnice za proizvodnjo elektrike, niso poslušali, zato nista imela podlage za vložitev vloge za vodno-gospodarsko dovoljenje na tedanje ministrstvo za okolje in prostor. Šele z novo občino Žirovnica (ustanovljena je bila leta 1998) je zamisel za gradnjo MHE Bukovlje dobila pravno podlago, pa še na to sta morala čakati do leta 2004.
Vlada je koncesijo njunemu podjetju Aquawatt podelila leta 2007, s čimer sta lahko šele začela pripravljati gradbeno dokumentacijo. Gradbeno dovoljenje sta pridobila konec leta 2008. Takrat se je začela svetovna gospodarska kriza, zato sta imela težave pri iskanju investitorjev, je dejal Koselj. Začetek gradnje se je zamaknil v leto 2010, končana pa je bila konec lanskega leta. Elektrarna po več kot 20 letih od prvih načrtov le obratuje, opravljen je bil že tehnični pregled.