Blejci morajo državi vrniti 150.000 evrov

Zaradi preveč plačanih dodatnih del v Zaki občina privolila v poravnavo z ministrstvom.

Objavljeno
06. september 2017 00.14
Blaž Račič
Blaž Račič

Bled – Čeprav so na občini Bled ves čas zatrjevali, da so gradnjo veslaškega centra izpeljali po črki zakona, to očitno ni bilo povsem res. Zaradi ugotovitev ministrstva za izobraževanje, znanost in šport o negospodarni porabi javnega denarja je občina zdaj privolila v poravnavo in bo v državni proračun vrnila 150.000 evrov državnega denarja.

Leta 2010 zgrajen in odprt veslaški center na Bledu je stal 3,5 milijona evrov. Tri milijone evrov je prispevala Evropska unija, pol milijona ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Občina, ki je vodila investicijo, je po ugotovitvah ministrstva izvajalcem del neupravičeno izplačala 600.000 evrov za dodatna dela, čeprav je bila pogodba sklenjena na ključ. Na občini so tedaj pojasnili, da so izvajalcem plačali več zaradi nepredvidenih dodatnih del, ki da jih v prvotnih načrtih niso predvideli. A s podpisom poravnave z ministrstvom so na občini hkrati priznali, da so izvajanje gradbenih del, ko so zgradili nov sodniški stolp in tribune v Veliki Zaki, obnovili telovadnico v Mali Zaki in uredili okolico, slabo načrtovali, saj niso predvideli vseh del in so zato z izvajalci morali sklepati anekse.

Aneks za 40 odstotkov vrednosti pogodbe

Na ministrstvu so pri pregledu dokumentacije ugotovili, da je bila pogodba z enim od izbranih izvajalcev, jeseniškim podjetjem Kovinar gradnje ST, v vrednosti dobrega pol milijona evrov sklenjena po načelu »ključ v roke«. Kasneje je občina s tem izvajalcem podpisala aneks v višini 180.000 evrov zaradi nepredvidenih del, čeprav bi bilo takšen aneks mogoče podpisati le v izjemnih primerih, ki pa jih na Bledu ni bilo. Občina je dodatna nepredvidena dela poravnala tudi drugim izvajalcem (SGP Tehnik, Makro 5 gradnje, Elan inventa, CP Kranj). Po ugotovitvah ministrstva jim je plačala več kot 420.000 evrov preveč, skupaj pa so bili aneksi za dodatna dela vredni več kot 600.000 evrov. Ministrstvo je od občine Bled zahtevalo vrnitev četrtine zneska, to je dobrih 150.000 evrov, a ker so na občini vrnitev denarja zavrnili, je ministrstvo proti občini vložilo tožbo. Pravda se je na ljubljanskem okrožnem sodišču začela aprila, pred časom pa sta občina in ministrstvo sklenila poravnavo.

Na občini, kjer so vse delali prav, zdaj ne preveč zgovorni

Občina Bled je na predlog državnega pravobranilstva, ki je zastopalo ministrstvo, sklenila poravnavo in prvi obrok v višini polovice zahtevanega zneska konec julija tudi že plačala. Drugega bo poravnala do konca marca prihodnje leto, je povedal blejski župan Janez Fajfar. S pojasnili, zakaj so se z ministrstvom poravnali, če pa so vse »delali po črki zakona«, je bil župan precej skop. Dejal je le, da so se za poravnavo odločili, »ker nočemo nadaljevati spora z državo, ki bi lahko trajal vrsto let, izid pa glede na prakso slovenskih sodišč ni nedvoumen«. Čeprav so v postopku doslej ves čas zatrjevali, da so anekse sklepali skladno s predpisi, župan drugega komentarja o poravnavi ni dal.

Tudi na ministrstvu so podobno kot na občini Bled pojasnili, da so se za poravnavo odločili, da bi se izognili »dolgim sodnim postopkom, pri tem pa upoštevali, da bo občina Bled v državni proračun vrnila vtoževano glavnico«. Sebastjan Magdič je v imenu ministrstva zapisal, da je zanje poravnava »ustrezen način rešitve konkretnega sodnega postopka«.