BMW odstopil, projekta še ni konec?

V vladni službi za podnebne spremembe odločitev družbe BMW obžalujejo. »Žal mi je, da je BMW odstopil od projekta, pa tudi za vse nevšečnosti, ki so pri tem nastale. Verjamem, da je projekt dober, zato ga ne bomo ustavili,« napoveduje direktor omenjene vladne službe Jernej Stritih.

Objavljeno
15. september 2010 14.33
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana – Iz družbe BMW Group Slovenija so sporočili, da zaradi preveč nerešenih vprašanj za zdaj ustavljajo aktivnosti v zvezi s projektom, s katerim bi vladi za pet let zagotovili več deset limuzin serije pet, vlada pa bi privarčevani denar vložila v sončne elektrarne. Jernej Stritih, direktor službe vlade za podnebne spremembe, to odločitev obžaluje.

BMW Group Slovenija je nameraval vladi brezplačno posoditi v prvi fazi 38, potem pa do sto, kot pravijo, učinkovitih vozil BMW. Zavrnili so očitke, da so ponujali potratne avtomobile, saj so po Dow Jones Sustainability Index že šesto leto zapored prejeli nagrado za najuspešnejšega avtomobilskega proizvajalca na svetu glede prispevka k trajnostnemu razvoju in so imeli lani najmanjšo porabo goriva v svojem (premium) segmentu avtomobilov v Evropi.

Vlada bi z brezplačnim najemom v petih letih privarčevala približno 290.000 evrov, ta denar pa vložila v elektrarne na strehah 
ministrstva za zunanje zadeve, vlade na Gregorčičevi 25 in vsaj eni srednji šoli.

V službi za podnebne spremembe odločitev BMW obžalujejo. »Žal mi je, da je BMW odstopil od projekta, pa tudi za vse nevšečnosti, ki so pri tem nastale. Verjamem, da je projekt dober, zato ga ne bomo ustavili,« je dejal Stritih.

Predlog dogovora je služba kljub odstopu BMW v torek poslala v presojo komisiji za preprečevanje korupcije in računskemu sodišču. »Znova se bomo pogovorili z vsemi proizvajalci avtomobilov in proučili možnost za izvedbo javnega razpisa pod enakimi pogoji,« še napoveduje Stritih.

V videoprspevku objavljamo izjavo predsednika vlade Boruta Pahorja.

Iz tiskane izdaje Dela