SNAV za aktivacijo 37. a člena in spoštovanje ukrepov

Janez Janša: »Če 37. a člen ne bo sprejet, ima vlada možnost zaprositi za pomoč policije partnerskih držav v šengenskem območju.«
Fotografija: DELO_1010
Odpri galerijo
DELO_1010

Ljubljana – Rekordne številke dnevnih okužb z novim koronavirusom in naraščanje števila nedovoljenih prehodov meje so predsednika vlade Janeza Janšo spodbudile, da je sklical sejo Sveta za nacionalno varnost (SNAV). Marjan Šarec iz opozicije vladi očita, da so ji zadeve ušle iz rok, predsednik Borut Pahor pa je optimističen, da se bo vlada uspešno spoprijela s krizo.

Spomnimo, da je glede nezakonitih migracij notranji minister Aleš Hojs že prejšnji teden opozoril, da je organiziran trg za tihotapljenje migrantov v polnem razcvetu. Kot je znano, si ministrstvo še vedno želi aktivacije 37. a člena zakona o obrambi, ki bi Slovenski vojski podelil podobna pooblastila za delo na meji, kot jih ima policija. Prav zato so na seji pozvali državni zbor, naj sprejme aktivacijo spornega člena.

Po koncu seje je spregovoril predsednik vlade Janez Janša. »Vlada ima dolžnost, da zavaruje varnost vseh prebivalcev v državi in za našo vlado je varnost ljudi sredi Ljubljane enako pomembna kot varnost državljanov v Ilirski Bistrici, Črnomlju in kateri drugi občini ob meji,« je dejal predsednik vlade. »Če 37. a člen ne bo sprejet, ima vlada možnost zaprositi za pomoč policije partnerskih držav v šengenskem območju in z njihovo pomočjo dosledno zavarovati našo južno mejo in prebivalce ob njej.«




 

Furs nima pooblastil za nadzor meje


Na ministrstvu sicer ugotavljajo, da schengenski zakonik dopušča nadzor nad mejami tudi drugim državnim organom, ne zgolj policiji. Po pojasnilu z notranjega ministrstva je jasno, da med te druge državne organe sodijo tudi finančna uprava (FURS), inšpektorati in seveda tudi vojska.

Kakšne natančno pristojnosti ima Furs pri nadzoru schengenske meje, smo skušali izvedeti na Fursu. Pojasnili so nam, da njihovi ljudje nimajo nikakršnih pooblastil za nadzor meje. Kot pa je že znano, so ob prvem migrantskem valu leta 2015 cariniki pomagali policistom na terenu, zlasti pri določenih administrativnih nalogah, pooblastil za nadzor meje pa nimajo.

Janez Janša je sklical sejo Sveta za nacionalno varnost. FOTO: Francisco Seco/AFP
Janez Janša je sklical sejo Sveta za nacionalno varnost. FOTO: Francisco Seco/AFP


11.117 nedovoljenih prehodov državne meje


Od začetka leta do 15. septembra je policija sicer obravnavala 11.117 nedovoljenih prehodov državne meje. V enakem obdobju v prejšnjih letih so jih obravnavali manj, lani 10.906, leta 2018 6424, leta 2017 pa 1232. V letošnjem letu med tujci prevladujejo državljani Pakistana, Maroka in Afganistana, so še pojasnili na policiji.

Kakšen bo izkupiček današnje seje Sveta za nacionalno varnost, koliko poudarka bo na migracijski problematiki in koliko na spopadanju z novim koronavirusom, bo jasno po koncu seje, ko bo sklepe seje Sveta za nacionalno javnost predstavil premier Janez Janša.

Komentarji: