Bob leta je šel v napačne roke

Na časniku Večer priznavajo, da so nagrado bob leta 2006, ki jo je prejel premier Janša, podelili napačni osebi. Premierova nagrajena izjava se je namreč izkazala za plagiat.

Objavljeno
16. julij 2008 10.30
Janez Janša
C.R.
C.R.

Ljubljana - »Mesec dni je, odkar krožijo po Sloveniji dokazi za to, da je predsednik vlade Janez Janša prepisal izjavo, za katero je dobil Večerovo nagrado. Ker se naš nagrajenec v tem času za svoje nedopustno dejanje ni opravičil, na Večeru ugotavljamo, da je nagrada bob leta 2006 šla v napačne roke,« sta včeraj v izjavi za javnost zapisala izvršilna odbora zastopstva uredništva časnika Večer in Večerovega aktiva Društva novinarjev Slovenije.

 

Da je izjavo »Nikoli ne bomo največji, nikoli ne bomo najmočnejši, lahko pa smo najboljši« prepisal iz govora Tonyja Blaira, jih nagrajenec ni nikoli opozoril, zagotavljajo na Večeru. »Nasprotno. Ves čas, ko je akcija Bobu bob trajala, je ustvarjal vtis, da je izjava, ki je po glasovanju naših bralcev postala bob leta 2006, zares njegova. Ta vtis je lahko ustvarjal zato, ker izvora izjav, ki so nominirane za bob leta, ne preiskujemo. Še več: Janša je ta vtis poskušal ohraniti tudi potem, ko je revija Mladina junija letos objavila nedvoumen dokaz, da je dobil nagrado za plagiat. Sprenevedanje, ki smo mu bili priča v tej razpravi, je samo še dokaz več, da je bob leta 2006 šel v napačne roke,« so kritični v izvršilnih odborih. »Od vsakega dobitnika nagrade bobu bob nekako upravičeno pričakujemo, da bo znal reči bobu bob tudi tedaj, ko se podvomi o njegovi lastni praksi. Janez Janša pa tega ni zmogel. Edino, kar je v dosedanji razpravi o tem plagiatu pokazal, je prezir ne samo do avtorskega dela, marveč tudi do resnice.«

 

S tem ko se je Janša avtorsko podpisal pod nekaj, kar ni njegovo, je naredil škodo ne samo Večerovi akciji Bobu bob, marveč tudi vsem tistim, ki so nagrado prejeli za dosežke svojega lastnega uma, menijo pri Večeru: » Ogrozil je smisel te akcije, da nagradi ustvarjalne posameznike, ki imajo domišljijo, znanje in pogum, da se izpostavijo s svojimi izvirnimi idejami.«

 

»Tega, kar se je zgodilo leta 2006, zdaj ne moremo spremeniti. Ta dogodek naši akciji seveda ni v čast,« pa je komentiral Uroš Skuhala, direktor in odgovorni urednik časnika Večer.