Bodo Koprčani sprejeli 60 metrov visoko stolpnico ?

Bi v Kopru res lahko zgradili 20 nadstropno stolpnico, ki bi bila kompromis s predlaganimi še višjimi stolpnicami?

Objavljeno
14. februar 2013 20.41
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Koprsko podjetje Dar, potencialni investitor v gradnjo novega poslovno-stanovanjskega centra Slavnik (ali Jadra) je medijem prvič uradno predstavil svoj načrt. V naslednjem mesecu ga bo predstavil tudi prebivalcem krajevne skupnosti Semedela. Za zdaj vemo, da mestna uprava projekt podpira in da mora občina zanj sprejeti OPPN.

Poročali smo že, da bi lastniki družbe Dar radi čez vsaj dve leti na območju nekdanjih Slavnikovih garaž zgradili nekakšno novo središče Semedele, dela Kopra. To je predvsem spalno naselje, ki je zrastlo v zadnje pol stoletja precej stihijsko in nima nobenega urbanega središča.

Alojz Gregorčič je prepričan, da je položaj nekdanjih garaž, tik ob cerkvici Matere božje od zdravja in dober lučaj od vhoda v predor Markovec, kot nalašč za projekt, ki so ga zastavili. »Premlevali in snovali smo ga štiri leta. Šele zdaj, ko je predor skoraj končan in so ceste zgrajene, lahko realneje ovrednotimo ta prostor, ki je na pomembnem komunikacijskem križišču med starim in novim Koprom, 50 metrov od morja in nekaj sto metrov od rekreacijskih površin,« je dejal Gregorčič.

Na zemljišču, ki meri 15.000 kvadratnih metrov, od tega je 8400 metrov v lasti Dara, bi v pritličju zgradili prostore za nekaj javnih programov: vrtec, ambulante, knjižnico, trgovino, banko, pošto, prostore za starejše, poslovne lokale... Nad njimi bi bila več kot 60 metrov visoka, 20-nadstropna stolpnica s približno 150 stanovanji, pod zemljo v garaži kakih 500 parkirnih mest. Na vrhu stolpnice lep bazen s pogledom na Koprski zaliv. Posebnost projekta je kakih 100 metrov dolg in 30 metrov širok nadhod čez hitro cesto, ki bi povezal Semedelo s koprsko promenado. Na njem bi postavili kak gostinski objekt.

Projekt Jadra so ocenili na 40 milijonov evrov. Investicijski inženir Srečko Koritnik trdi, da za prodajo servisiranih stanovanj na takem mestu ne bi smelo biti težko dobiti kupcev. Kvadratni meter stanovanja (tako blizu morja) naj bi stal le 2500 evrov. Zato je edina neznanka odziv prebivalstva.

Marko Štrkalj, predstavnik sveta KS Semedela, je povedal, da so še pred javnimi razpravami naročili posnetke z vseh okoliških blokov, da bodo lahko simulirali pogled na okolico in ugotovili, kakšen bi bil dejanski vpliv takega objekta na najbližje sosede. Če bo projekt dobil podporo prebivalstva, ovir ne bo. Sicer pa bodo investitorji morali še enkrat premisliti.

Srečko Koritnik je prepričan, da bi tako oblikovan stolpič še najmanj vplival na okolico, in da bi trije nižji stolpiči veliko bolj zakrili pogled na morje, kot eden visok in slok (trikotne oblike).

Ko bodo prepričali sosede, pa se bodo vseeno morali nekoliko konkretneje soočiti z vprašanjem, ali bodo res tako zlahka dobili kupce, saj je le nekaj sto metrov stran, na več mestih v Kopru neprodanih in praznih več kot 500 stanovanj.