Koalicija naj bi po kosilu pri Šarcu igrala bolj timsko

Premier je na kosilu gostil predsednike koalicijskih strank, kjer so se pogovorili o proračunskih dokumentih in nadaljevanju njihove skupne poti. Igrali naj bi bolj timsko.

Objavljeno
20. november 2019 11.15
Posodobljeno
20. november 2019 21.19
Počivalšek je po koncu navedel, da je zadovoljen s ”skuhanim” in da bodo po novem delovali bolj timsko. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ljubljana – Razhajanja, ki so se nabrala v dobrem letu dni sodelovanja, so skušali predsedniki koalicijskih strank preseči na današnjem opoldanskem kosilu, ki ga je sklical predsednik vlade Marjan Šarec. Na dvournem srečanju naj bi tako sklenili, da po sprejetju proračunskih dokumentov nadaljujejo skupno pot. Govorili naj bi tudi o prioritetah v prihodnjem letu in sklenili, da se bodo odslej srečevali pogosteje. »Obstaja resna namera, da koalicijsko pogodbo, ki je dobra, uresničujemo še naprej in da bo jutri proračun, ki je dober, tudi sprejet,« je navedel prvak SD Dejan Židan in ob tem dodal, da bodo podporo še naprej iskali pri vseh. Sam sicer upam, da najprej pri Levici.

Tudi prvak SMC Zdravko Počivalšek je izpostavil, da so se dogovorili za boljše timsko delo. »Če igrate košarko potem veste, da je treba žogo podajati, ne more imeti vsak svoje žoge in igrati vsak sam. Treba je imeti nekoga, ki je organizator igre, krilo, center ... Le če se igra kolektivno, se lahko zmaga,« je ponazoril še Počivalšek.

Po koncu pa sta izjave sicer podla le Židan in Počivalšek, prvak Desusa Karl Erjavec in predsednica SAB Alenka Bratušek pa sta se novinarjem izognila.

Pred kosilom so bili prvaki strank še bolj skopi z besedami. Predsednica SAB pa je dejala, da si želi eno dobro kosilo in iskren pogovor o prihodnosti, gospodarski minister iz SMC je izrazil upanje, da »so dobro skuhali«, predsednik SD Dejan Židan pa napovedal: »Danes ne bo ne discipliniranja, ne soljenja pameti drug drugemu, ampak samo utrjevanje temeljev, da gremo kot tovariši po skupni poti naprej. Poslanci SD nikoli nismo bili razlog, da je koalicija na trenutke šibka. Mi smo tisti, ki vemo – tudi zaradi tega, ker imamo stoletno tradicijo – da je politika tek na dolge proge, ne pa solo akcija do prve ankete.« 

Ključno za koalicijo bo sicer jutrišnje sprejemanje proračunskih dokumentov oziroma sprejetje dopolnila o povprečnini za občine na plenarni seji državnega zbora, ki načeloma – če bodo prvaki in vodje poslanskih skupin postrojili svoje poslance – ne bi smelo biti vprašanje, v nasprotnem primeru bi se poraba zvišala za kar 140 milijonov evrov, predvideni proračunski presežek v 2020 pa bi se skrčil s 415 na dobrih 270 milijonov evrov.

Predsednik vlade je sicer o ravnanju nekdanje zunajkoalicijske partnerice Levice, ki ga je mogoče prenesti tudi na ravnanje koalicijskih partnerjev, povedal, da je ob cvrtju krofov treba imeti kuhinjo zaprto: »Če pa vsakih pet minut nekdo hodi v kuhinjo, krofi ne bodo uspeli. Približno tako je s temi projekti.«


Na skrajno problematične posledice dviga povprečnin je poslance že dopoldne opozoril minister za finance Andrej Bertoncelj, češ da bi pri tem nastalo neskladje med proračunom in zakonom o izvrševanju proračuna, kar bi pomenilo, da proračuna nimamo. Pri tem je posredno zagrozil z odstopom, rekoč, da v tem primeru zelo verjetno tudi ne bi imeli več finančnega ministra.

»Nikomur ni v interesu, da vlada pade«


Predsednik vlade Marjan Šarec je ob robu vrha slovenskega gospodarstva pokomentiral tudi razpravo na kosilu prvakov koalicije. »Nikomur ni v interesu, da vlada pade. Imeli smo zelo dober pogovor, odkrit in konstruktiven, kar zadeva predsednike političnih strank smo usklajeni za delo naprej, podpora v parlamentu pa je, seveda, druga zadeva. Verjamem pa, da bosta proračuna in zakon o izvrševanju proračuna sprejeta. Če bi zakon o izvrševanju proračuna padel, bi to pomenilo, da tudi proračunov nimamo in to bi bilo zelo neodgovorno,« je povedal premier in še enkrat ponovil, da jutrišnjega sprejema proračuna ne namerava vezati na zaupnico vladi.

Sprejem državnih proračunov 2020 in 2021 je zdaj po njegovem »zdaj odgovornost poslanskih skupin. Vsak predsednik stranke je odgovoren za svoje poslanke in poslance. Ne glede na to, da so avtonomni pri svojih ravnanjih pa ni odveč pogovor o odgovornosti do države in državotvornosti. Poslanca ne sme voditi parcialen interes, pač pa je interes vseh, da sta proračuna sprejeta in da država deluje naprej, je dejal Šarec. Vlada je po njegovem svoje naredila, oba proračuna pa sta tudi usklajena »z najbolj rigoroznim fiskalnim pravilom v Evropi.« M. J.