Bogojinski šolarji začasno v Murski Soboti

Po avgustovskem neurju bodo šolo v Bogojini obnavljali do konca septembra

Objavljeno
04. september 2017 18.50
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Enaindvajset prvošolčkov, letos vpisanih v osnovno šolo Bogojina v občini Moravske Toplice si bo še posebno dobro zapomnilo letošnji prvi šolski dan: včeraj namreč niso prvič prestopili praga domače, bogojinske šole, ampak prag začasnih učilnic v enoti Centra za šolske in obšolske dejavnosti oziroma bivšega dijaškega doma v Murski Soboti. Svojo domačo šolo bodo prvič lahko od znotraj videli predvidoma šele v začetku oktobra.

Bogojinska osnovna šola je bila namreč v neurju, ki se je 10. avgusta razdivjalo nad skoraj celotnim Pomurjem, ob celotno streho. Močan veter jo je odtrgal in jo odnesel kakšnih dvesto metrov po vasi, tako da je spotoma poškodovala še nekaj drugih objektov. Močan naliv je potem šolo še premočil vse do pritličja, tako da bo treba poleg strehe popraviti še marsikaj drugega. Že takoj po neurju je zato ravnateljica Sabina Juhart podvomila v to, da bi šolo lahko za pouk pripravili do prvega septembra, podobnega mnenja pa je bil tudi župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač. 

Kljub hitremu začetku iskanja izvajalcev in projektiranja temeljite in za naprej varne obnove strehe so se napovedi ravnateljice in župana uresničile, saj bo Pomgrad, ki je slabih sto tisoč evrov vredno pogodbo za obnovo strehe z občino podpisal v drugi polovici avgusta, svoje delo moral dokončati do 29. septembra. Kdaj bodo končana druga nujna dela na električni napeljavi, podih in drugem, še ni znano. Ker torej šola še ni bila nared, v občini pa drugih primernih prostorov nimajo, se bo 183 učencev osnovne šole Bogojina skupaj s skoraj tridesetimi učitelji do dokončanja prenove vsak dan vozilo v Mursko Soboto: učenci od prvega do četrtega razreda so dobili začasne učilnice v enoti CŠOD Murska Sobota, višji razredi pa na murskosoboški Ekonomski šoli.

"Posebnega dodatnega problema ta začasna menjava lokacije za naše učence ne predstavlja, saj jih je več kot tri četrtine tudi doma vozačev. Sedaj jih bo šolski avtobus iz okoliških vasi namesto v Bogojino nekaj časa vozil pač v Mursko Soboto. Smo pa zelo hvaležni vodstvu CŠOD in Ekonomske šole, da so nam bili pripravljeni priskočiti na pomoč," nam je včeraj dejala ravnateljica Juhartova, vodja soboške enote CŠOD Antonija Berden pa je vesela, da je potem, ko je šolsko ministrstvo ukinilo soboški dijaški dom, v objektih nekdanjega doma spet zelo živahno, saj so včeraj poleg gostujoče bogojinske osnovne šole v šolo v prvo izmeno šole v naravi prišli tudi učenci osnovne šole Krmelj.