Bojan Požar: »Ne bom dovolil, da bi novinarka dobila le 700 evrov«

Pogovor o nakupu blagovnih znamk nekdanjega Dela Revij, ki si ga je privoščil Bojan Požar.

Objavljeno
10. junij 2015 19.25
Posodobljeno
11. junij 2015 10.00
Bojan Požar 05.junija 2014
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Valentina Plahuta Simčič, kultura

Kako ste razumeli uvodnik v zadnji Jani, v kateri se vam uredništvo »odreka«?

Po svoje sem razočaran. Odgovorna urednica Jane Melita Berzelak, ki uvodnika sicer strahopetno ni podpisala, je pa dovolila njegovo objavo, se mi je pred tremi dnevi zaklinjala, da oni »čuvajo« blagovne znamke, ker so nanje čustveno navezani, zdaj pa jih – kot berem – nameravajo izdati. Hkrati pa po sorodstvenih povezavah pri meni že nekaj dni lobira za ohranitev uredniškega mesta.

Čudi me tudi, da se urednice in uredniki Dela Revij na tak način uklanjajo pred založnikom, ki jim daje res mizerne plače (edini dve zaposleni novinarki Jane dobivata komaj po 700 evrov mesečno), in očitno nameravajo kolektivno sodelovati pri napovedani goljufiji ter sovražnem prevzemu blagovnih znamk Dela Revij, kar javno napovedujeta Martin Odlazek in Krater Media.

Pri tem nekako pozabljajo, da Odlazek, enkrat že pravnomočno obsojen zaradi poslovne goljufije iz naslova teh blagovnih znamk, Novi Kreditni banki Maribor še vedno dolguje milijon in 30 tisoč evrov, poleg tega je on tisti, ki je odpovedal pogodbo. Očitno žal drži, kar je pred nekaj dnevi zapisal filozof in medijski analitik Boris Vezjak, da so novinarji prostitutke.

Kaj ste pravzaprav kupili? Lupino brez vsebine – brez zaposlenih, arhivov, baze naročnikov, tiskovne forme?

Kupil sem blagovne znamke. Baza naročnikov je vezana na revije, ki izhajajo pod temi blagovnimi znamkami in je Krater Media ne sme več uporabljati. Vse naročnike je na podlagi pogodbe dolžna pisno opozoriti, da prihaja novi založnik in jih tudi napotiti k novemu založniku. Tako piše v pogodbi med NKBM in Krater Media. Tiskovne forme pravno ne obstajajo.

Kako boste delali revije, če bodo vsi zaposleni ostali pri Krater Media?

Dosedanji lastnik blagovnih znamk je NKBM, ne Krater Media. Kar zadeva zaposlene, sem na neformalni sestanek povabil odgovorne urednice in urednike šestih ključnih revij in jim predstavil svojo vizijo razvoja teh blagovnim znamk ter podjetja, ki jih bo izdajalo. Vsa uredniška mesta bodo zasedli zelo znani uredniki ali novinarji, pri čemer imena ne bodo posebna presenečenja, ker jih iz te branže že vsi poznamo. Iz vrst dosedanjih sodelavcev revij jih bo delo dobilo približno 40 odstotkov, po mojem vedenju najboljši novinarji ali uredniki.

Koliko je sedaj redno zaposlenih pri vseh revijah?

Koliko jih je zdaj, ne vem, vem pa, da jih bo pri meni, predvidoma od 1. avgusta dalje, med 40 in 50.

Ali boste izdajali vse revije in ali boste ohranili prireditvi Slovenka leta in Viktorji?

Izdajal bom šest revij, to bo ožji portfelj, vse ostale gredo v najem ali prodajo, ker lahko ekonomsko preživijo samo v nišni produkciji. Seveda ohranjam tudi Viktorje in Janino Slovenko leta, pri čemer bomo obe prireditvi dvignili na precej višji nivo.

Katere revije boste sami izdajali?

Lady, Jana, Stop, Anja, Kih, posebna izdaja Kiha in Obrazi.

Koliko ste odšteli za te blagovne znamke? Kolikšen je bil znesek kredita in s čim ste ga zavarovali?

Smo zasebno podjetje in poslovnih odnosov ne komentiram.

Očitno v tem nakupu vidite poslovno priložnost. So te revije dobičkonosne oziroma katere so in katere niso?

Denarni tok šestih izbranih blagovnih znamk je dovolj dobičkonosen in velika poslovna priložnost. Vsaj za takšne, ki to delo obvladamo, in tega mi nihče ne oporeka. Za razliko od prejšnjih založnikov, Mateja Raščana in Martina Odlazka, ki sta te blagovne znamke finančno strahotno izčrpavala za neke druge projekte, bom jaz investiral v kakovost revij, novih spletnih strani ter prihodke novinarjev in drugih sodelavcev. Kot založnik, ki ostaja novinar, ne bom nikoli dovolil, da bi novinarka Jane dobila 700 evrov plače.

Kako naj vam verjamemo, saj krožijo govorice, da imate tudi sami dolgove?

To pa absolutno ni res.