Stavke zdravnikov v ponedeljek skoraj zagotovo ne bo

Po jutrišnjem podpisu aneksa h kolektivni pogodbi bo Fides uradno odpovedal tokratno stavko, zamrznjena bo za šest mesecev.

Objavljeno
03. marec 2017 11.21
Stavka zdravniki
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana – Fides in vlada sta se danes v večernih urah uskladila glede pričakovanj zdravnikov, dogovorjeno pa bodo zapisali v aneks h kolektivni pogodbi in podpisali jutri popoldne. Prav tako jutri - ko bo vse črno na belem in podpisano - bo Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa, tokratno stavko odpovedal in jo za pol leta zamrznil.

Ko sta z ministrico Milojko Kolar Celarc ob pol devetih zvečer stopila pred novinarje, sta oba kazala olajšanje, saj sta tridnevna pogajanja uspešno pripeljala do dogovora. Ali sta tudi zadovoljna? »Vsak sporazum je kompromis. Sem zadovoljna, ker je projekt skrajševanja čakalnih dob, o katerem smo se dogovorili, mini zdravstvena reforma, ki bo preverjena s pilotnim projektom,« je povedala ministrica. Poudarila je, da je doseženi dogovor dober za vse strani, predvsem pa za bolnike in zdravstvene delavce. »Zadovoljen bom, ko ne bomo več v sistemu plač javnih uslužbencev,« je dejal predsednik zdravniškega sindikata Fides. Kaj so se dogovorili?

Variabilni del plače do 25 odstotkov

Celotni timi - torej zdravniki, sestre in vsi, ki bodo vključeni v posebni enoletni vladni projekt skrajševanja čakalnih dob - bodo nagrajeni z do 25-odstotnim variabilnim delom plače, če bodo za toliko povečali obseg rednega dela po standardih in normativih. To bo veljalo tako za primarno kot sekundarno raven. Na primarni ravni bodo poleg dela v ordinaciji šteli še obiski na domu, paliativno delo, ustreznejše napotovanje, kar bo vse pomenilo manj čakalnih vrst v bolnišnicah. V bolnišnicah (sekundarna raven) pa bodo enako plačani za skrajševanje čakalnih dob. Obveza vlade je, da glede variabilnega dela plače spremeni zakon o plačah javnih uslužbencev v šestih mesecih. Za ta čas bo Fides jutri stavko zamrznil.

Drugi del dogovora se dotika zahtev glede novih plačnih razredov za specializante (mlade zdravnike), ki bodo plačani glede na zaporedno leto specializacije. Za zdravnike z licenco bo uvedeno novo delovno mesto: po 12 letih delovne dobe bodo uvrščeni na mesto višjega zdravnika specialista v 50. plačnem razredu.

Plačilo ponoči, podjemne pogodbe popoldne

Druge zahteve: pravilnik o neprekinjenem zdravstvenem varstvu (dežurstvu) bo prenehal veljati. Do zdaj je določal plačilo dežurstev glede na izmerjene obremenitve ponoči, ob sobotah in nedeljah, po novem tega ne bo več.

Pravilnik o podjemnih pogodbah bo spremenjen toliko, da se bo vrednost plačila izračunala glede na vrednost posamezne storitve po tem, ko se drugi stroški odštejejo. Tako je bilo že lani v enkratnem programu skrajševanja čakalnih dob. Z načinom takega plačevanja se je strinjalo tudi računsko sodišče. Podjemne pogodbe bodo zaposleni lahko sklepali tako z domačim kot z drugim delodajalcem; tako kot zdaj.

Dodatnih 36 milijonov za odpravo čakalnih dob

Letos bo za skrajševanje čakalnih dob na voljo 36 milijonov evrov, je povedala ministrica. Nabor storitev, za katere bodo dodatna sredstva, je že določen. Posegi z najdaljšimi čakalnimi vrstami bodo lahko preseženi za 30 do 40 odstotkov. Čakalne dobe bodo začeli po zdaj dogovorjenih pravilih skrajševati 1. aprila, je povedala ministrica.

Ministrica in Fides pa se nista uskladila o svobodnem delu zdravnikov v prostem času. Vprašanje sta opustila, saj ga po besedah Kuštrina tako ali tako rešuje zakon. »Mi mislimo, da ni potrebe omejevati dela zdravnikov, saj je to na škodo bolnikov,« je dejal Kuštrin.

Tako Konrad Kuštrin kot Milojka Kolar Celarc sta zatrdila, da ne pričakujeta nobenega kratkega stika več. Jutri si bosta najprej po elektronski pošti izmenjala aneks h kolektivni pogodbi, nato pa se bosta ob dveh popoldne dobila in ga okoli štirih ali petih parafirala. Ko bo podpisan, bo Kuštrin tudi uradno odpovedal ponedeljkovo stavko.