Bovec ni samo Kanin in šport

Na Bovškem se obeta morebiti celo rekordna poletna turistična sezona,

Objavljeno
19. junij 2014 09.18
bovec turizem
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Če se po jutru dan pozna, potem imajo turistični delavci kljub glavobolu zaradi Kanina razlog za optimizem. Obisk v trdnjavi Kluže je bil aprila in maja dvakrat večji kot v istem obdobju lani. Za nameček so v trdnjavi s pomočjo Društva 1313 ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne postavili stalno razstavo.

Na Bovškem turizem zadnja leta s približno 5000 posteljami prinese od 200.000 do 210.000 prenočitev. »Kanin nikakor ni vse, kar ponuja Bovec. Tudi v najboljših časih ni prispeval več kakor 20 odstotkov k letnemu izplenu turistične ponudbe,« je vnovič opozoril direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec Janko Humar in nadaljeval: »Bovec je prepričljivo prvi 'outdoor' center v Sloveniji in tu se rojeva nov podjetniški segment, ki je sicer ob vseh problemih spregledan.

Zeleno, aktivno, zdravo

Kar ponuja Bovec, je trendovska turistična ponudba, ki jo Slovenija poskuša tujini predstaviti s sloganom zeleno, aktivno, zdravo. Tega imamo tu več, kot je slovensko povprečje, zato so letošnji rezultati pred vrhuncem poletja relativno spodbudni in pričakujemo, da bo poletje boljše od lanskega.«

Bovška ponudba je bogatejša še za apiterapevtski turistični čebelnjak, ki ponuja pet udobnih točk za vdihavanje panjskih aerosolov. »Čebele s svojo dejavnostjo ustvarjajo posebno mikroklimo, ki blagodejno vpliva na počutje,« je povedala Maja Kokove Hrovat.

Vrata je odprl tudi novi mladinski hotel Soča Rocks, kjer je povpraševanje takoj preseglo pričakovanja, po besedah Ane Sovdat pa si obetajo še več gostov v povezavi s sorodnimi hoteli na Bledu in v Ljubljani. Na Bovško se vrača Orkesterkamp, ki bo zbral 300 mladih glasbenikov, kraju pa ponudil 15 koncertov.

Adrenalinska ponudba je poleg novega ziplina v kanjonu Učje popestrena z zorbingom - kotaljenjem v žogi - v Čezsoči. S povezavo Beljaka in Kranjske Gore bo Bovec gostil še prvi Alpe Adria Giro z najmanj tisoč kolesarji. Poletje bo obenem popestril še novi posoški festival glasbe in športa Adrenalin Sound.