Božali mehko travo nad »ustrezno zemljo«

Analiza biotehniške fakultete po sanaciji igrišča hudinjskega vrtca kaže, da je zemlja z vidika potencialno nevarnih snovi varna.
Objavljeno
27. november 2017 23.57
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Otroci, ki obiskujejo hudinjski vrtec, so včeraj po dolgih mesecih sanacije spet lahko stopili na njegovo igrišče. Kot so sporočili s celjske občine, je kontrolni monitoring tal, ki ga je opravila ljubljanska biotehniška fakulteta, »potrdil, da je zemljina na otroškem igrišču z vidika potencialno nevarnih snovi varna in ustreza vsem kriterijem, ki jih predpisuje uredba«. Analize nam z občine niso posredovali, čeprav so jo obljubili že septembra.

»Ali lahko pobožamo travo? Ali lahko sploh stopimo nanjo?« so po besedah ravnateljice Vrtca Tončke Čečeve Irene Hren malčki včeraj spraševali vzgojiteljice, ko so jih spet peljale na domačo travo vrtca. Hrenova je potrdila, da je vrtec analizo zemlje, ki zdaj prekriva vrtčevsko igrišče, dobil: »Strokovnjaki so dali mnenje in kot laik jim moram verjeti. Pišejo, da je zemlja ustrezna.«

Občina se je zemljo ob vrtcu odločila zamenjati po tem, ko so najprej starši sami naročili analizo, ki je pokazala, da tla vsebujejo težke kovine. Rezultati analize, ki jo je nato naročila občina, so bili še slabši, v zemlji pa so bile presežene kritične vrednosti kadmija in cinka, opozorilne vrednosti bakra, svinca in arzena. Julija so začeli sanacijo igrišča in avgusta pripeljali zemljo z območja Šmartnega v Rožni dolini. Tudi pri njej so nekateri vzorci pokazali presežene mejne vrednosti arzena, starši so se vnovič oglasili, prav tako stroka. Na biotehniški fakulteti so mirili, da bo pravo stanje znano šele, ko bo sanacija končana, direktorica Inštituta za okolje in prostor Cvetka Ribarič Lasnik je opozarjala, da bi morali pripeljati zemljo od drugod.

Kje so analize

Občino smo že septembra prosili za analize, ki jih je biotehniška fakulteta opravila do takrat. Odgovorili so, da bodo »vse dokumente in poročila, ki so še v fazi izdelave, javnosti predstavili in dali na vpogled ob primopredaji izvedenih del«. Primopredaja je bila 16. novembra, v petek smo občino prosili še za zadnjo analizo, ki potrjuje, da je zemlja varna, vendar nam je niso posredovali.

Sporočili so le, da analiza biotehniške fakultete kaže, da zemlja ustreza kriterijem, ki jih predpisuje uredba o mejnih, opozorilnih in kritičnih imisijskih vrednostih nevarnih snovi v tleh. Z biotehniške fakultete so že ob težavah z arzenom odgovarjali, da je treba pri otroških igriščih upoštevati opozorilno vrednost, ki je v primeru arzena 30 miligramov na kilogram suhe snovi. Ribarič Lasnikova je večkrat opozorila, da je treba upoštevati mejno vrednost, ki je 20 miligramov na kilogram suhe snovi. Vse dvome bi lahko razblinila objava analize.

Večina vendarle pričakuje, da bodo rezultati dobri. Tudi zaradi mešanja zemlje. Pripeljana zemlja je bila namreč precej kisla, zato so jo apnili in zmešali s humusom. Občina piše, da je zemlja varna, Ribarič Lasnikova pa je na vprašanje, ali je zemlja, ko jo zmešamo in po tem nima več preseženih niti mejnih vrednosti, varna, odgovorila drugače: »Varno ni, ampak je v mejah normale. In ustreza zakonodaji. Pri mešanju zemlje gre dejansko za redčenje. Redčenje zemlje s tega območja pa je nedopustno.«

Vir onesnaženja: stara Cinkarna

Prva cena sanacije igrišča na hudinjskem vrtcu je bila 130.000 evrov, končna se je ustavila pri 170.000 evrih. Občina je naročila še kontrolni monitoring tal preostalih igrišč celjskih javnih vrtcev. Že analiza iz leta 2005 je pokazala presežene opozorilne in ponekod kritične vrednosti svinca in kadmija, letošnja pa je opozorila, da le na Ljubečni in Polulah nimajo težav s težkimi kovinami, drugod pa so odkrili presežene opozorilne in kritične vrednosti kadmija, svinca, cinka, ponekod tudi arzena. Občina bo tako postopoma sanirala tudi druga vrtčevska igrišča. Letos bo za to namenila 450.000 evrov, v predlogu proračuna za prihodnje leto je v ta namen predvidenih 350.000 evrov.

Vrednost težkih kovin se je v dvanajstih letih skoraj povsod povečala. Na vprašanje, ali bo sanacija otroških igrišč učinkovita, je Ribarič Lasnikova odgovorila, da v Celju ostajajo viri emisij nevarnih snovi: »Ključno je 17 hektarov veliko območje stare Cinkarne, onesnažen cestni prah, tu ostaja tudi industrija. Ključni vir pa je stara Cinkarna. Če tega ne bomo sanirali, se lahko zgodi, da bomo čez desetletje spet ugotavljali preseženo vrednost težkih kovin v tleh celjskih vrtcev.« Na občini pravijo, da je celovita okoljska sanacija Celjske kotline nujna, vendar je brez državne in evropske pomoči finančno ne bodo zmogli.