Bratuškova bo razrešila Topolka

Ministrica Alenka Bratušek se je odzvala na zahtevo, da razreši Damirja Topolka, direktorja direkcije za infrastrukturo.
Fotografija: Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo FOTO: Jure Eržen/Delo

Predsednik vlade Marjan Šarec je ob pojasnilu sprejema odstopa okoljskega ministra Jureta Lebna opozoril, da ne more biti le on kriv za vse v zvezi z maketo drugega tira med Divačo in Koprom in od Alenke Bratušek zahteval, da razreši, če ne bo sam odstopil, vsaj direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka, pa še koga.

Alenka Bratušek je danes zagotovila, da bodo našli drugega direktorja direkcije za infrastrukturo, Damirja Topolka je o tem obvestila, delo pa bo opravljal, dokler ne najdejo drugega primernega direktorja. Novo ime bo Bratuškova potem predlagala vladi. Ob tem je pojasnila, da sta se pogovorila s predsednikom vlade in se strinjala, da pogoji za izredne odpovedi javnim uslužbencem niso izpolnjeni. Poudarila pa je, da javni uslužbenci ne morejo prevzeti odgovornosti za politični fiasko.

Opozorila je, da je maketa zgodba druge stranke, ki mora nositi tudi posledice. Meče pa slabo luč na ministrstvo, ki je v petih mesecih za projekt naredilo veliko. Do konca maja bo finančna konstrukcija projekta zaprta, je zagotovila Bratuškova, investicijski program pa je že pripravljen. V veljavi je že višja cestnina za tovornjake, jutri bo uveljavljena taksa na pretovor v Luki Koper, od 2020 bo višja tudi uporabnina za železnice.

Bratuškovi sicer ni jasno, zakaj je bilo treba za maketo in promocijo ob tem plačati 130.000 evrov in opozorila, da je imelo tudi prejšnje vodstvo ministrstva možnost razrešitev. A tega ni storilo, ker bi se verjetno pokazalo to, kar se kaže zdaj, meni Bratuškova, da je bilo vodstvo ministrstva (vodil ga je Peter Gašperšič) dejavno vključeno v javno naročilo makete. Te sicer noben od državljanov ne potrebuje, meni ministrica, in dodaja, da je prepričana, da je ni potreboval niti direktor direkcije za infrastrukturo.


Koalicija še z mešanimi mnenji


Koalicijski partnerji so se danes že odzvali. Vodja poslancev SD Matjaž Han meni, »da lahko zamenjamo kopico javnih uslužbencev na ministrstvu za infrastrukturo, ki so se v tem znašli«.»A ti uslužbenci, ki delajo pošteno in vestno, so upoštevali neka navodila«, je poudaril in dodal, da pa je to zdaj stvar policijske preiskave.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je menil, da je sicer zelo težko presojati, kaj se je pri aferi maketa res zgodilo in kdo vse je odgovoren.

Komentarji: