Brez fiziatra ostaja 143.000 zavarovancev

Pacienti s Koroške v ambulanto samoplačniško ali v Celje in Maribor

Objavljeno
24. maj 2016 21.36
regent/slovenj gradec
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – S prvim majem so v slovenjgraški bolnišnici po več letih prizadevanj zaposlili zdravnico specialistko fiziatrinjo, a kmalu doživeli hladen tuš z ravenske enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Brez obrazložitve so jim sporočili, da teh storitev ne bodo plačali; 143.000 ljudi bo tako moralo še naprej hoditi v Maribor ali Celje, druga možnost pa je, da bo ambulanta samoplačniška, zavarovanci pa bodo sami terjali ZZZS za vračilo stroškov.

Direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre je ogorčen. Trdi, da ZZZS krši ustavne določbe, saj odreka dostop do storitev, ki so nujne in jih imajo z izjemo Krškega in Brežic zavarovanci po vsej Sloveniji. »O tem, kakšno lumparijo izvajajo na Ravnah na Koroškem in kakšen odnos imajo do zavarovancev, sem že obvestil ministrstvo za zdravje. To se mora takoj nehati in storil bom vse, da se tudi bo,« je napovedal Lavre.

O zaposlitvi fiziatrinje so se v regijski bolnišnici z območno enoto ZZZS na Ravnah na Koroškem pogovarjali že lani, ne pa tudi dogovorili. »Obljubili so nam, da se dobimo na delovnem sestanku še pred sklenitvijo pogodbe o programu za letos, a se to ni zgodilo,« pravi Lavre.

Pacienti bodo morali sami terjati ZZZS

Zdravniki, ki so paciente po storitev doslej pošiljali v Celje ali Maribor, so v zadnjih dneh prejeli dve pismi; v prvem jih direktor bolnišnice obvešča, da jim je uspelo zaposliti zdravnico fiziatrinjo, ki bo delala v specialistični ambulanti za fiziatrijo ter specialistični ambulanti za fizikalno medicino in rehabilitacijo na področju predpisovanja in kontrole ortopedskih pripomočkov, ter drugo pismo z ravenske ZZZS, ki zdravnike opozarja, da program ni dogovorjen in da ga zato ZZZS ni dolžna plačati.

Na vprašanje, kako bo v teh razmerah ravnala bolnišnica, direktor odgovarja, da kakor najbolje ve in zmore. Ena od možnosti je, da bo zdravnica fiziatrinja delala v samoplačniški ambulanti, pacienti pa bodo morali po obisku od ZZZS terjati povračilo stroškov. »Enako torej, kot če bi po storitve morali v tujino,« je rekel Lavre. V bolnišnici obžalujejo zaplet, saj za delo na podeželju težko nagovorijo mlade zdravnike. Poleg tega bi fiziatrinja, ki pred napotitvijo bolnika na fizioterapijo presodi o najprimernejši obliki le-te, presojala tudi o stopnji nujnosti terapije, kar bi pripomoglo k optimizaciji čakalnih dob za fizioterapevtske storitve.

Bo ZZZS varčevala tudi pri psihiatrinji?

V bolnišnici se bojijo, da bo območna ZZZS enako ravnala tudi pri načrtovani zaposlitvi specializantke za psihiatrijo, ki bo specializacijo končala predvidoma julija. Po opravljenem specialističnem izpitu bi prevzela psihiatrično ambulanto v bolnišnici, kjer bo zaradi velikih potreb še vedno sodeloval tudi psihiater Cveto Gradišar.

Med regijskim plačnikom zdravstvenih storitev in bolnišnico v Slovenj Gradcu pogosto nastajajo kratki stiki, ki jih v drugih regijah menda ni. ZZZS tako ni hotela zagotoviti denarja za spremljanje bolnikov s kroničnim srčnim popuščanjem in sladkornih bolnikov na daljavo. Nerazumno je vnaprej predpisala, koliko naj na letni ravni v bolnišnici opravijo rojstev in splavov. Predpisuje tudi kazni: 265 evrov, ker na napotnici, ki so jo sprejeli na fizioterapiji, ni bil naveden izbrani, ampak pooblaščeni zdravnik, čeprav v bolnišnici ne morejo vedeti, kdo je pacientov izbrani zdravnik, saj nimajo kopije izbir pacientov.

Danijela Štumberger, direktorica ravenske ZZZS, pravi, da regija fiziatra potrebuje, a ZZZS o širitvi programa ne odloča samostojno: »Pogodbeni predlogi so še v reševanju v sklopu priprave pogodbe za bolnišnico za leto 2016.« V bolnišnici predvidevajo, da pogodbe pred avgustom ne bo.