Brez zasneževanja to zimo pri nas ne bi smučali

Pred slovesom smučarske sezone: Obiskovalci kljub dokaj zeleni zimi naših smučišč niso pustili na cedilu, toda stroški za zagotovitev smuke so veliki
Fotografija: Krvavec je v tej zimi doslej gostil dobrih 157.000 smučarjev. Foto Matej Družnik/delo
Odpri galerijo
Krvavec je v tej zimi doslej gostil dobrih 157.000 smučarjev. Foto Matej Družnik/delo

Brez sistemov za tehnično zasneževanje bi nekatera slovenska smučišča pri nas v poslavljajoči se zimi obratovala kvečjemu nekaj dni. Naravnega snega je bilo marsikje za vzorec, toda kljub temu bodo rezultati obiska podobni lanski zimi. Precej slabši pa bo finančni izplen, opozarjajo žičničarji.

Na Golteh so z letošnjo smučarsko sezono zelo nezadovoljni. Kot je povedal direktor družbe Golte Mitja Terče, so v tej sezoni imeli 109 smučarskih dni: »To je pod našim dolgoletnim povprečjem. Če bi imeli samo naravni sneg, bi letos lahko obratovali samo dva dneva. Zima ne samo, da je bila zelo topla, ampak je bila tudi ekstremno sušna. Gre za vremensko najslabšo zimo v zadnjih desetih letih.« Terče je še dodal, da so kljub temu uspeli zagotoviti normalen rezultat: »Bolje smo prodajali nastanitve in gostinstvo, mnogo slabše pa smo prodajali smučarske vozovnice.« Za naslednjo zimo načrtujejo dodatne naložbe v zasneževanje, odprli pa bodo tudi dodatnih 24 apartmajev.



Nič bolj navdušeni nad zimo niso na SC Cerkno, kjer je smučišče obiskalo 87.000 smučarjev. Naravnega snega bi bilo dovolj za dva dmeva smučarije. »Strošek zasneževanja je pa izjemno drag, samo za električno energijo za zasneževanje smo odšteli 65.000 evrov,« je izpostavila direktorica Hotela Cerkno Manuela Božič Badalič. Center bo predvidoma obratoval deset dni manj kot lani: »Februar in marec pa sta bila glede temperatur nadpovrečna, tudi 10 stopinj nad ničlo, zato smo tudi težko pripravljali proge oziroma so nam te visoke temperature pobrale veliko snega in zato tudi skrajšale sezono obratovanja. Bolj zadovoljni smo s prihodki iz gostinske ponudbe, kar kaže, da so gostje letos več denarja porabili v gostinskih obratih.«

Zima je bila sončna, a skopa s padavinami. Foto: Jure Eržen/Delo
Zima je bila sončna, a skopa s padavinami. Foto: Jure Eržen/Delo


Spodbudni trend povečanega obiska zadnjih treh smučarskih sezon se je letos ustavil. Preteklo zimo so naši žičničarji našteli 1,438 milijonov obiskovalcev in opravili 17,8 milijona prevozov. »Sezona bo z majhnim odstopanjem po zadnjih podatkih na ravni lanske,« je povzel sekretar Združenja slovenskih žičničarjev Danilo Brecelj, a v isti sapi dodal: »Na prihodkovni strani pa je situacija porazna zaradi nenormalnih stroškov zasneževanja. Nekateri upravljavci so celo opozorili na naravno katastrofo.«

Na Voglu praktično do februarja niso imeli obiska. Ko se ga je naposled narava usmilila, pa delujejo na polno. Februar je bil naposled z vrsto sončnih dni najbolj obiskan med februarji v zadnjih desetih letih, skoraj tretjino boljši v primerjavi z lanskim, poudarjajo upravljavci. Skupni obisk zimske sezone pa bo predvidoma za četrtino slabši od lanskega. »Pričakujemo še kar nekaj smučarjev do konca meseca in v aprilu. Resda je snežna debelina na progah precej tanjša v primerjavi z lansko sezono, se pa obeta še nekaj snežnih padavin,« je pojasnila Sandra Fiorelli. Na Voglu zato hitijo s pridobivanjem dokumentacije za vzpostavitev umetnega zasneževanja. Podobno je bilo na Kaninu, kjer so januarja našteli zgolj slabih 1300 smučarjev v desetih dnevih obratovanja, zato pa so februarja zabeležili rekordni obisk z 8311 smučarji. »Smo v zaostanku, toda sezono vseeno lahko zaključimo pozitivno,« je prepričan v. d. direktorja upravljavca Sončni Kanin Marijan Skornišek.

Krvavec je v tej zimi doslej gostil dobrih 157.000 smučarjev. Foto Matej Družnik/delo
Krvavec je v tej zimi doslej gostil dobrih 157.000 smučarjev. Foto Matej Družnik/delo


Nekateri tudi zadovoljni

Na Rogli so sezono začeli 1. decembra lani in so do ponedeljka našteli 101 smučarski dan. V tem času je tam smučalo 190.355 smučarjev, kar je skoraj šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani oziroma v povprečju 1885 smučarjev na dan. Kot so še povedali v Uniturju, na Rogli obratujejo še vse žičniške naprave razen Jurgovega 3, na progah pa je do 60 centimetrov naravnega in umetnega snega. Zaradi pomanjkanja naravnega snega tek na smučeh omogočajo na tekaškem poligonu in delu prog v skupni dolžini 800 metrov, uporaba pa je brezplačna.

Na Pohorju so doslej izpeljali že preko 100 smučarskih dni in zabeležili več kot 170.000 obiskovalcev. Smučanje se nadaljuje na Arehu, kjer še vedno obratuje pet naprav. Se pa na žičnicah zdaj še srečujejo smučarji in kolesarji, saj deluje tudi Bike park Pohorje.



Krvavec je doslej gostil 157.169 smučarjev. Sezono bodo sklenili 7.aprila, če bodo razmere dovoljevale tudi ob naslednjih koncih tedna do prvomajskih praznikov. Kolesarsko sezono bodo otvorili 13. aprila. »V poletni sezoni bomo energijo usmerili v družinske aktivnosti v naravi ter zabavni program za male in velike raziskovalce planine Krvavec. Čaka nas kar nekaj zabavnih dogodkov na plaži Krvavec, tako zabavnih, družinskih kot kolesarskih,« je napovedala Špela Janša iz marketinga RTC Krvavec.

Dober zimski rezultat beležijo tudi v Kranjski Gori. »Številke smučarjev lanskega leta sicer ne bomo presegli, več kot očitno se je namreč pomlad odločila v naše kraje priti skoraj mesec prej, kot je v njeni navadi. Tudi iz tega naslova bo rezultat nekoliko manj ugoden za nas,« je priznala vodja trženja za RTC Žičnice Senka Kemperle. Trenutno obratuje sedem naprav.



Opozorila je, da so bili prisiljeni proge umetno zasneževati vso sezono: »Iz tega naslova beležimo porast stroškov zasneževanja in dodatnega utrjevanja prog. Naložba v nov teptalni stroj se je tako še enkrat pokazala kot zadetek v polno.« V naslednji sezoni računajo na odstranitev vlečnice Preseka, saj tam načrtujejo posodobitev zasneževanja in razširitev obstoječe proge. Nekaj novosti se po vsej verjetnosti obeta tudi iz naslova povečanja črpališča za vodo v Podkorenu, dodaja. V naslednji sezoni bodo smučarji vozovnice lahko kupili kar na spletu.

Komentarji: