Brežana skrbijo interesi pri protipoplavni obnovi

Premierovo odločitev razume in spoštuje, svoj odstop pa obžaluje. Pravi, da je po poplavah z ekipo naredil vse, kar je bilo v danih okoliščinah mogoče.
Fotografija: Odstopna izjava ministra za naravne vire in okolje Uroša Brežana. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Odstopna izjava ministra za naravne vire in okolje Uroša Brežana. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Uroš Brežan se je za odstop z mesta ministra za naravne vire in prostor odločil po pogovoru s predsednikom vlade Robertom Golobom, ki mu je sporočil, da se njuni poti razhajata. Premierovo odločitev razume in spoštuje, svoj odstop pa obžaluje. Kot pravi, je po poplavah skupaj z ekipo naredil vse, kar je bilo v danih okoliščinah mogoče.

Kot je danes v izjavi za javnost, po kateri ni odgovarjal na vprašanja novinarjev, dejal Brežan, ga je premier Golob v ponedeljek popoldne povabil na pogovor in mu povedal, da se njuni poti razhajata. »Razumem in spoštujem, da si premier želi na mojem mestu nekoga, ki bo bolj kompatibilen z njegovimi pogledi,« je dejal.

Svoj odstop obžaluje

Odstopno izjavo mu je poslal v sredo popoldne, svoj odstop pa v času priprave zakona o obnovi po poplavah obžaluje, saj bi vladni resorji po njegovih besedah prav zdaj morali najbolj sodelovati in na terenu iskati rešitve na prizadetih območjih.

Brežan je zatrdil, da je po poplavah z ekipo naredil vse, kar je bilo v danih okoliščinah mogoče. Spomnil je na kadrovsko okrepitev ministrstva in direkcije za vode ter na zagotovitev dodatnih sredstev za odpravo posledic naravnih nesreč in na zagotovljena dodatna sredstva za urejanje vodotokov v predlaganih proračunih za leti 2024 in 2025.

Izpostavil je področje varstva narave

Po njegovih besedah mora urejanje vodotokov poleg izvedbe popoplavnih ukrepov postati prioriteta ministrstva za naravne vire in prostor ter ključni del strategije prilagajanja podnebnim spremembam. Brežan je izpostavil tudi področje varstva narave, ki so mu dali večji pomen in ga dvignili na raven direktorata.

Pred odločevalci je po Brežanovih besedah velika odgovornost, ki daleč presega le neposredno prizadete po poplavah. FOTO: Črt Piksi/Delo
Pred odločevalci je po Brežanovih besedah velika odgovornost, ki daleč presega le neposredno prizadete po poplavah. FOTO: Črt Piksi/Delo

»Žal mi je, da v prihodnje ne bom več vodil te dobre ekipe,« je dejal.

Brežana sicer skrbi področje urejanja prostora, saj, kot pravi, tudi v kontekstu urejanja poplavne obnove ponuja dve možnosti. »Na eni strani dolgoročne rešitve, ki so strokovno utemeljene in družbeno sprejemljive, na drugi strani pa hitre, všečne rešitve, pogosto v korist le posamičnim interesom, ki pa dolgoročno prinašajo veliko več škode kot koristi,« je poudaril in dodal, da je to lekcija, ki nam jo je dala narava zadnje poletje.

Pred odločevalci je po njegovih besedah velika odgovornost, ki daleč presega le neposredno prizadete po poplavah. »Gre za širok družbeni konsenz o prostoru in naši prihodnosti, ki ga lahko dosežemo le skupaj s stroko, angažirano civilno družbo in lokalnimi skupnostmi. Rešitve pa morajo biti v najširšem javnem interesu,« je še povedal Brežan ter se zahvalil ekipi in vsem strokovnjakom in predstavnikom lokalnih skupnosti, s katerimi je imel priložnost sodelovati.

Premier Golob je v sredo za STA pojasnil, od kod izvira izguba zaupanja v Brežanovo delo. Kot je dejal, je bilo po avgustovski ujmi treba reorganizirati delo na marsikaterem ministrstvu, na ministrstvu za naravne vire in prostor pa to ni steklo dovolj hitro. »Zato je to ministrstvo postalo ozko grlo, ministrstvo ni bilo dovolj odzivno, številne pripombe so prihajale tudi z drugih resorjev,« je pojasnil Golob.

Župani o odstopu

Župani nekaterih občin, ki so bile najbolj prizadete v avgustovski ujmi, so se na odstop ministra odzvali zadržano. Pričakujejo predvsem, da bo z zamenjavo na čelu ministrstva za naravne vire in prostor sanacija na terenu hitro in intenzivno tekla ter da bodo izpolnjene dane obljube.

Če menjava glave pomeni, da se bo tudi telo spremenilo, potem je ministrov odhod najbrž v redu, je za STA dejal župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik, ki je sicer glede učinka odstopa skeptičen.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Po njegovih besedah na terenu predvsem pogrešajo aktivno vlogo vlade oziroma obljubljenih vladnih komisij in tehničnih pisarn. A boji se, da Brežanov odstop ne bo vplival na končni izplen, kot si ga želijo.

Kot je opozoril, gre na ministrstvih za ustaljene službe, kjer »verjetno zelo težko spreminjajo kar koli v svojih glavah, sploh ker niso bili neposredno prizadeti«. En sam minister v tako kratkem času niti ne more narediti take velike spremembe, da bi se to poznalo na terenu, je dodal.

Po besedah župana Občine Dravograd Antona Preksavca se je v avgustovski ujmi pokazalo, da na mestu ministra potrebujemo človeka, ki je zmožen hitro in odločno ukrepati, poleg tega mora ob sebi imeti ekipo, ki bo zmožna to odločnost ministra prenašati na izvršilne ravni.

»Upam, da bo z novim ministrom to tako, da se bo vodotokom posvečala prepotrebna skrb, ne samo zdaj ob poplavah, ampak tudi na splošno, da bo vzpostavljen nadzor nad izvajanjem del, ki je v pristojnosti direkcije za vode, da ne bomo trepetali ob vsakem malo večjem dežju,« je dodal župan.

Strinja se tudi s trditvami, da bi dela na vodotokih po ujmi morala potekati hitreje in odločneje ter z neko neposredno podporo ministra, ki pa je ob tej ujmi verjetno v taki »količini in obliki žal ni bilo«, je za STA še dejal Preksavec.

Župana Občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža je menjava ministra Brežana presenetila. »Bil je res dober minister. Cenim njegove županske izkušnje, bil je veliko na terenu, med ljudmi. Upošteval je, kar mu je rekla stroka in kar so mu povedali ljudje in res me čudi, da je bil ravno on, ki je odličen operativec, zamenjan,« je dejal Čadež. Škofjeloški župan Tine Radinja je povedal, da so bili v Škofji Loki veseli ministrovih dveh obiskov, na katerih je izražal podporo in obljube za pomoč države pri nujnih hitrih sanacijskih ukrepih.

Županja Črne odstop obžaluje

Romana Lesjak. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Romana Lesjak. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak odstop ministra Brežana obžaluje, meni, da je s tem nastala škoda tako za v ujmi prizadete občine in tudi za vlado.

»Bili ste minister, pa tudi človek, ki se je trudil za nas, Črjane, pa vem, da tudi širše. Takoj ste se odzvali in prišli v Črno ob neurju julija letos, pa tudi vaš odziv na avgustovsko ujmo je bil hiter ter po našem mnenju popolnoma primeren. Kje pa ste še videli ministra, ki te pokliče v nedeljo ob 22. uri in vpraša, kaj potrebujemo?« je županja zapisala na družbenem omrežju facebook.

Preberite še:

Komentarji: