Brezplačno cepljenje proti gripi letos tudi za dojenčke

Do brezplačnega cepljenja so sicer upravičeni kronični bolniki, starejši od 65 let, tisti z izrazito povečano telesno težo in nosečnice.
Fotografija: Cepljenje proti gripi. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Cepljenje proti gripi. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Cepljenje proti gripi se bo letos začelo v drugi polovici oktobra, letošnja novost pa je ta, da bodo do brezplačnega cepljenja poleg kroničnih bolnikov, starejših od 65 let, nosečnic in oseb z izrazito povečano telesno težo upravičeni tudi otroci, stari od pol leta do 23 mesecev, so za STA potrdili na NIJZ.

Tem skupinam ljudi bo torej cepljenje proti gripi krilo obvezno zdravstveno zavarovanje. Cepljenje proti gripi priporočajo tudi preostalim prebivalcem, vendar je zanje samoplačniško, so navedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Zaradi epidemije covida-19 letos zdravstvene službe pozivajo k obsežnejšemu cepljenju proti gripi, s čimer želijo preprečiti, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe, zaradi katere se vsako zimo v bolnišnicah zdravi veliko ljudi, in ponovnem naraščanju števila obolenj za covidom-19 zaradi prezasedenosti odpovedal zdravstveni sistem.

NIJZ je za letošnjo sezono naročil 270.000 odmerkov cepiva proti gripi. Gre za enako cepivo kot v pretekli sezoni – štirivalentno cepivo francoskega proizvajalca.

Po preliminarnih podatkih se je v prejšnji sezoni v Sloveniji proti gripi cepilo 142.842 ljudi, od tega 51.030 kroničnih bolnikov, 716 nosečnic in 7595 zdravstvenih delavcev.
 

Cepljenje tudi za dojenčke in nosečnice


Cepljenje proti gripi za otroke, mlajše od dveh let, priporočajo zato, ker pri njih obstaja večje tveganje za zaplete in posledično bolnišnično zdravljenje. Zapleti vključujejo pljučnico, dehidracijo, encefalopatijo, vnetje srednjega ušesa, lahko pa gripa pri otroku privede tudi do poslabšanja že prej obstoječih kroničnih bolezni, kot so srčna obolenja in astma. Zaradi teh komplikacij se v sezoni gripe znatno poveča tudi poraba antibiotikov, so navedli na NIJZ.

Nosečnicam pa cepljenje proti gripi priporočajo, ker imajo povečano tveganje za hujše zaplete in sprejem v bolnišnico zaradi gripe. To pa zaradi tega, ker se zaradi začasnih sprememb imunskega sistema, srca in pljuč poveča dovzetnost za hujše bolezni.

Gripa je lahko huda bolezen tudi za novorojenčke, saj njihov imunski sistem še ni popolnoma razvit in se tako težje borijo proti okužbi. Če pa se nosečnica cepi proti gripi, prenese svojo imunost na otroka in ga tako zaščiti za prvih šest mesecev življenja. Gripa med nosečnostjo lahko povzroči tudi prezgodnji porod ali nizko porodno težo novorojenčka.

Na NIJZ so za STA tudi pojasnili, da je bila sezona gripe letos na južni polobli izjemno neznačilna. Zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v Avstraliji, na jugu Afrike in v Južni Ameriki virusa influence skoraj niso zaznali.

Posebno v Avstraliji so ugotavljali, da podatki iz različnih sistemov za spremljanje gripe ne predstavljajo natančnega odseva aktivnosti gripe. »Podatke je treba obravnavati previdno, zlasti kadar jih primerjamo s prejšnjimi sezonami gripe. Pri razlagi podatkov o gripi za sezono 2020 je treba upoštevati vpliv ukrepov socialnega distanciranja, spremembe v vedenju ljudi, ki so v primeru akutne respiratorne okužbe osredotočeni na testiranje na novi koronavirus,« so zapisali.

Pri tem so dodali, da upoštevanje trenutnih javnozdravstvenih ukrepov, povezanih s covidom-19, vpliva na zmanjšanje prenosa akutnih okužb dihal, vključno z gripo.

Komentarji: