Brezposelne vabijo v gozdove

Odprava posledic žledoloma je šele na polovici, zato prek javnih del za pomoč iščejo do sto brezposelnih.

Objavljeno
23. junij 2016 20.13
Fotozgodbe Železnica 31 / Suhadolnik
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Tolmin – Zavod za zaposlovanje išče do sto brezposelnih, ki bi prek javnih del v prihodnjih dveh letih pomagali pri sanaciji in obnovi gozdov po žledolomu pred dvema letoma. Dela bodo lahko izvajali zgolj za neprofitne delodajalce.

Javno povabilo bo odprto od danes do avgusta oziroma do porabe denarja, ki je na voljo. V proračunu je letos v ta namen predvidenih 600.000 evrov, prihodnje leto pa 970.000. Brezposelni bodo letos v program vključeni najdlje do konca novembra, prihodnje leto pa med marcem in novembrom. Na zavodu za zaposlovanje pravijo, da se lahko vključijo vsi, ne glede na trajanje brezposelnosti, če so pripravljeni in sposobni opravljati delo v gozdu. Pomagali bodo predvsem pri izbiri drevja za sanitarni posek, varstvenih delih, meritvah prizadetih gozdnih sestojev ter pri organizaciji in usklajevanju dela. Pri obnovi poškodovanih gozdov bodo sodelovali predvsem pri pripravi tal za sajenje, sajenju in zaščiti sadik.

Poziv je pričakovano vzbudil odziv med neprofitnimi delodajalci, kot so zavod za gozdove, kmetijsko-gozdarska zbornica ali sklad kmetijskih zemljišč. Zavod bo po napovedih iskal 50 brezposelnih, kar je tudi največ, kolikor jih lahko dobi posamezni delodajalec. Razpis ni nov ukrep za sanacijo po žledolomu s pomočjo javnih del. Interventni zakon pred dvema letoma je predvideval kadrovske okrepitve, da so lahko mladi gozdarji sploh opravljali pripravništvo in tudi pomagali v gozdu, prav tako pa je pomoč predvideval prek javnih del. »Želimo si vsaj nekatere iste delavce kot lani, ker so ti že vpeljani. To je zelo pomembno, ker je delo zelo nevarno,« je pojasnil vodja tolminske enote zavoda za gozdove Edo Kozorog.

Žledolom je pred dvema letoma poškodoval devet milijonov kubičnih metrov drevja, doslej pa so posekali slabo polovico prizadetega lesa – v državnih gozdovih dobre tri četrtine, v zasebnih pa le dobrih 40 odstotkov. Zaradi težjih razmer sanacija na Tolminskem poteka počasneje, za nameček imajo velike težave še s podlubniki. »Posekali smo dobrih 30 odstotkov poškodovane lesne mase oziroma 600.000 kubičnih metrov lesa, še skoraj 300.000 kubičnih metrov pa smo morali lani posekati zaradi podlubnikov,« pravi Kozorog, ki pričakuje, da bo zavod v Postojni dobil šest novih sodelavcev, Sežana enega in pet Tolmin. »Od leta 2008 skoraj nismo imeli nadomeščanja, tako da imamo zdaj deset ljudi manj in smo precej na tesnem s kadri.«