Brgleza je odbor SMC vrgel iz stranke

Po njegovem mnenju so ga izključili zaradi njegove pokončne drže, zaradi kritičnosti do lastne stranke ter zato, ker je nasprotoval temu, da gre SMC v koalicijo s SDS.

Objavljeno
26. junij 2018 21.31
Posodobljeno
26. junij 2018 23.05
Med Brglezom in Cerarjem so se večkrat kresala mnenja. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
STA
Ljubljana - Izvršni odbor SMC je na današnji seji soglasno sprejel sklep o izključitvi podpredsednika Milana Brgleza iz stranke. Brglez je ob tem prek Facebooka sporočil, da so ga izključili zaradi njegove pokončne drže, zaradi tega, ker je bil kdaj kritičen do lastne stranke ter zaradi tega, ker je nasprotoval temu, da gre SMC v koalicijo s SDS.

Iz stranke so sporočili, da je razpravo o tej točki sprožilo več članov izvršnega odbora, ki so kot razlog za izključitev navedli nespoštovanje odločitev organov stranke.Brglez pa je zapisal, da ga je izvršni odbor SMC vrgel iz stranke na predlog generalnega sekretarja SMC Jožeta Artnaka. Dodal je še, da ni pomembno, kaj bodo napisali v sklep, »jaz vztrajam, da bom sebi in delu za sodržavljane in sodržavljanke zvest še naprej. Vsem v SMC, ki so delali za vse ljudi (ne samo za izbrance) se zahvaljujem za zaupanje in sodelovanje.«Pribac: Razhod bo vplival na sestavljanje koalicije
Izključitev Milana Brgleza iz SMC odmeva na družbenih omrežjih. Politični analitik Igor Pribac pa je za nocojšnje Odmeve ocenil, da je to »prvorazredna politična novica, ki bo močno vplivala na sestavljanje vlade, ne glede na to, katera stran jo bo sestavljala«.

Pribac je sicer dejal, da bi bil osupel, če bi se izkazalo, da je bil zgolj Brglez ovira za vstop SMC v koalicijo, ki bi jo sestavljala SDS Janeza Janše. Kot je namreč poudaril, sta tako Brglez kot predsednik SMC Miro Cerar vztrajno ponavljala, da ne gresta v takšno koalicijo in »če bo Cerar zdaj šel, bo snedel svojo besedo pred volivci«.

Možno pa bi bilo, meni Pribac, da sta imela različne poglede na to, ali bi bilo bolje sodelovati v koaliciji, ki bi jo sicer sestavila LMŠ, a bi bila v njej NSi, ali pa bi bilo bolje z Levico.


Brglez je bil eden najvidnejših članov SMC poleg njenega predsednika Mira Cerarja. Bil je podpredsednik stranke in predsednik DZ v minulem mandatu. Vendar pa večkrat nista imela enotnega mnenja. Retoriko sta najbolj zaostrila ob sprejemanju novele zakona o tujcih, ki je ob poslabšanju situacije predvidela zaostritev pogojev za vstop tujcev v državo.

V zadnjem času pa je zbodla v oči Brglezova izjava, da bi bil pripravljen še naprej voditi DZ, čeprav je izvršni odbor stranke kot edinega kandidata strankam leve sredine ponudil Cerarja. Prav tako so mediji poročali, da imata Cerar in Brglez različne poglede glede sodelovanja v prihodnji koaliciji, čeprav sta oba zatrjevala enako, torej da SMC ne bo šla v koalicijo, ki jo sestavlja SDS z Janezom Janšo na čelu.