Briška vinoteka se seli v Vilo Vipolže

Briški vinarji so izgubili nadzor nad lastno promocijo lastnih vin, a želijo še vinoteko v Šmartnem.

Objavljeno
15. februar 2018 09.41
kruh in vino restavracija Tomaža Kavčiča vila Vipolže 16.11.2017 foto:Igor Mali
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Vipolže – Svoja vina bodo briški vinarji odslej predstavljali v vinoteki v Vili Vipolže, potem ko se je v začetku leta izpela zgodba vinoteke v gradu Dobrovo. Vinarji si skupaj z občino prizadevajo, da bi jo odprli še v Šmartnem.

Nova vinoteka bo v prenovljeni Vili Vipolže zaživela predvidoma prihodnji mesec pod okriljem bistroja Kruh in vino, ki ga vodi priznani slovenski kuhar Tomaž Kavčič, in v sodelovanju z briškim zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport. Vinarjem bo na voljo poseben prostor, ki pa ga bodo morali še urediti.

»Vinoteko je treba odpreti čim prej. Brda živijo in sezona je pred vrati, nekateri turisti pa so že tukaj,« je napovedal Kavčič, ki v vinoteki vidi izjemno popestritev ponudbe vile in Goriških brd.



Kot je dejal, bodo v vinoteki v ponudbi celotna paleta briških vin, kakšna steklenica pa se bo našla še iz preostalih slovenskih vinskih regij, ter tudi izbrana evropska in svetovna vina. »Z veseljem sem sprejel izziv z vinoteko, saj je sodelovanje z briškimi vinarji zelo dobrodošlo. Prostor imajo zdaj tudi na razpolago,« je povedal.

Korak v pravo smer

Vinarji s tem sicer izgubljajo določeno samostojnost, ki so jo imeli z družbo Vinoteka Brda kot najemniki prostorov v gradu Dobrovo. Vseeno pa je kakršno koli nadaljevanje skupne zgodbe korak v pravo smer, meni vinar Stojan Ščurek: »Promocija vin mora biti nenehna. Vinoteka potrebuje profesionalno ekipo, zato sem zadovoljen, da je Tomaž ugriznil v jabolko. Zgodba z vinoteko na gradu Dobrovo ni šla v pravo smer in Brdom ne more biti v ponos. Če se bo združenje vinarjev razbilo, bo manjkal pomemben del mozaika v propagandi naših vin.«

Znani vinar je pri tem dodal, da Vipolže s prenovljeno vilo pridobivajo veljavo, da pa niso središče vinorodne regije, zato bi veljalo razmišljati o vinoteki še kje drugje. »Lahko gre za kombinacijo delovanja tudi z javnimi službami, toda glavna mora ostati pobuda zasebnikov, ki se laže prilagajajo načinu dela. Mlajši vinarji bodo kmalu vzeli stvari v svoje roke in poskrbeli za nove projekte,« je prepričan. Prav te dni se občina dogovarja za novo vinoteko v Šmartnem.

Zaspali

Vinoteka Brda je zdaj v nezavidljivem položaju. V drugi polovici lanskega leta je postalo jasno, da ji družba Grad GT v lasti Vinske kleti Goriška Brda, Hita in občine Brda ne bo podaljšala najemne pogodbe, ki se je za vinoteko iztekla v začetku januarja letos.

»Vodstvo vinoteke je imelo pol leta časa pred iztekom pogodbe, da se odzove, a je očitno verjelo, da se bo zgodba v gradu nadaljevala. Zdaj je vinoteka v mirovanju, nejasno je, kaj bo z dvema zaposlenima,« se sprašuje predsednik nadzornega odbora vinoteke Igor Simčič. Verjamem, da je najboljša rešitev za vinarje lastna vinoteka, saj smo bili doslej v Brdih pionirji in vzor vinske promocije.«

Selitev v Vipolže za zdaj vidi kot začasno rešitev, vendar verjame, da lahko dejavnost zaživi. Svoja vina bo predstavljalo približno 40 vinarjev. »Ne nazadnje se večina prebivalstva ukvarja z dejavnostjo, ki nam daje kruh. Treba pa bo izkoristiti še kakšno lokacijo za vinoteko, a so novi načrti že povezani z večjimi naložbami,« je predvidel.

Grof de Baguer se vrača

V družbi Grad GT so prepričani, da vinoteka, ki so jo vinarji za prodajno-promocijske aktivnosti zasnovali leta 2000, potrebuje prevetritev in nov zagon. »Menimo, da bo selitev v Vilo Vipolže pozitivna rešitev, ki bo prispevala k opravljanju ključne funkcije vinoteke – to je promociji vin ZGP Goriška Brda. Temu v prid govori tudi dejstvo, da je bila v Vili Vipolže ob prenovi ena glavnih predvidenih vsebin prav regionalna vinoteka,« je povedala direktorica Gradu Irena Benedetič.

Družba trenutno išče novega najemnika v Dobrovem, vendar ne z enako vsebino kot doslej: »Prostori se bodo uporabljali za svojo prvotno namembnost. Gre za oživljanje bogate kulturno-zgodovinske dediščine grofa de Baguerja, ki je tu imel klet. Družbeniki želimo, da bi zgodba celotnega gradu Dobrovo dobila s tem novo dinamiko.«