Popovič bo vložil ugovor: Razlika je tako minorna, nepravilnosti pa veliko preveč

Razlika je tako minorna, nepravilnosti pa veliko preveč, da ne bi podali zahteve za ponovno štetje, je svojo odločitev pojasnil Popovič.
Fotografija: Boris Popovič v volilnem štabu z odvetnikom MOK Francijem Matozom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Boris Popovič v volilnem štabu z odvetnikom MOK Francijem Matozom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Prah, ki ga je v Kopru povzročila zmešnjava s štetjem glasov, se kot kaže še nekaj časa ne bo polegel. Drama je še pred štetjem glasovnic po pošti dobila nov zaplet, saj je Aleš Bržan najprej zahteval ponovno štetje vseh glasov, toda po preštetih glasovih po pošti je zahtevo umaknil.

Zdaj vsi pričakujejo drugačen razplet – da se bo pritožil Boris Popovič, zato težko pričakujemo, da so volitve v Kopru povsem končane. In očitno se bo to res zgodilo. Odvetnik Franci Matoz je za Primorske novice potrdil, da bo Boris Popovič vložil ugovor. »Danes vam povem samo, da bom vložil ugovor.«



Matoz, ki tesno sodeluje s stranko Koper je naš, ima podobna pravno-volilna opravila v malem prstu, saj je pred dvanajstimi leti prav po zaslugi njegovih pritožb Tomislav Klokočovnik postal izolski župan, navajajo Primorske novice.

»Z odvetnikom MOK Francijem Matozom pripravljamo predlog za ponovno štetje vseh glasov drugega kroga volitev. Razlika je tako minorna, nepravilnosti pa veliko preveč, da ne bi podali zahteve za ponovno štetje,« je dejal Boris Popovič in pojasnil, da pri tem misli tudi na veliko število neveljavnih glasovnic, na delovanje na nekaterih voliščih.

Volitve v Kopru so bile zelo napete. FOTO: Boris Šuligoj
Volitve v Kopru so bile zelo napete. FOTO: Boris Šuligoj


Ugovor na delo volilnih organov je sicer mogoče vložiti danes do polnoči. Če bi prišlo do ugovora zoper delo volilnega odbora, bodo o tem odločali na občinski volilni komisiji. V primeru ugovora zoper delo občinske volilne komisije pa bi o njem odločal občinski svet ob potrjevanju mandatov.


Za zmagovalca obveljal Bržan


Koprski župan je danes uradno sicer postal Aleš Bržan. Po preštetih glasovnicah, ki so prispele po pošti, je dokončno ugnal Borisa Popoviča. Glasovanje po pošti je bilo sicer odločilno, saj je imel Bržan v nedeljo vsega dvanajst glasov prednosti, na koncu pa ima sedem glasov prednosti. Bržan je skupno zbral 13.921 glasov, Popovič pa 13.914.

Štetje 46 glasovnic, ki so prispele po pošti, je trajalo precej časa. Najprej so prešteli število prejetih pošiljk, jih odprli, glasovnice vrgli v glasovalno skrinjico, šele nato so začeli šteti glasove. Novinarji so morali sejo zapustiti, da je volilna komisija v miru opravila svoje delo.



Končno odločitev o novem koprskem županu je huronsko pozdravilo približno štirideset ljudi. Nekateri med njimi so dejali, da je to najlepše darilo na obletnico rojstva Franceta Prešerna.

»Ljudje so se odločili za spremembo, tako napetega rezultata pa ni pričakoval nihče,« je bil nasmejan Aleš Bržan med prejemanjem čestitk. »Pomemben je bil vsak glas, veliko jih je dobil tudi Popovič, kar kaže, da ima tudi on precej podpore. Hvala vsem, ki so prišli na volišča. Za nas je zgodba končana in že zremo novim izzivom naproti. Oba kandidata morava pomiriti ljudi, da začnemo vsi skupaj normalno živeti v naši občini.«

Komentarji: