»Čaka nas oster konflikt, ki bo trajal do volitev«

Kaj pomeni zgodba z nabavo zaščitne opreme za prihodnje dogajanje v slovenskem političnem prostoru?
Fotografija: Ivan Gale je v oddaji Tarča nacionalne televizije med drugim opisal, da si je minister za gospodarstvo osebno najbolj prizadeval za sklenitev posla z GenEplanetom. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Ivan Gale je v oddaji Tarča nacionalne televizije med drugim opisal, da si je minister za gospodarstvo osebno najbolj prizadeval za sklenitev posla z GenEplanetom. FOTO: Voranc Vogel

Ljubljana – Namestnik direktorja zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale, ki je v času odsotnosti nadomeščal zdaj že nekdanjega direktorja Antona Zakrajška, je v oddaji Tarča nacionalne televizije spregovoril, kako so politiki, predvsem pa gospodarski minister Zdravko Počivalšek in njegovi zaupniki, pritiskali za podpise pogodb z določenimi dobavitelji zaščitne opreme. Minister je to zanikal in dejal, da se ni pritiskalo za podpis pogodb, ampak za realizacijo že podpisanih pogodb. Razloga za odstop ne vidi. Opozicija pa zahteva prav to.

LMŠ, SD, Levica in SAB so znova tudi napovedale interpelacijo zoper Zdravka Počivalška, omenjali so celo možnost konstruktivne nezaupnice vladi, kar pomeni, da bi morali z večino glasov vseh poslancev, ki pa jih trenutno nimajo, izvoliti še tretjega predsednika vlade v tem mandatu. Ob aktualnih razmerjih gre zato za težko izvedljiv manever.

»Čaka nas oster konflikt, ki bo trajal do volitev,« ocenjuje profesor politologije in nekdanji politik Igor Lukšič. Bodo te predčasne? »Težko,« odgovarja sogovornik. Vlado Janez Janša namreč že ima, »piškavo« sicer, a po morebitnih predčasnih volitvah bi lahko bila njegova zmaga spet Pirova in nove vlade ne bi mogel sestaviti. »Če tako ocenjuje tudi sam, volitev torej še ne bo,« razmišlja sogovornik.

FOTO: Jure Eržen
FOTO: Jure Eržen


Koalicijskim SMC, NSi in Desusu javnomnenjska podpora miruje oziroma celo upada, tako tudi te tri razlogov za predčasne volitve nimajo, še posebej ne na osnovi razkritij o nakupih zaščitne in medicinske opreme, ki bi vsem še zmanjšale možnosti za vnovičen preboj v državni zbor. »Verjetno bomo priča interpelaciji, ki so pri nas bolj kot orodje opozicije orodje koalicije za strnjevanje vrst,« komentira profesor politologije Miro Haček in nadaljuje, da bo nato sledila že napovedana preiskovalna komisija, kjer bo imela večino koalicija, a od nje tako kot od večine prejšnjih ne bo velikega učinka. »Zdi se mi, da bomo na žalost spet obtičali pri tem, da sem jaz rekel to in ti to. Kaj pa je res, pa kdo ve,« še pravi Haček in dodaja, da bi po takšnem razkritju pričakoval, da se oglasi tudi predsednik vlade.

FOTO: Aleš Černivec
FOTO: Aleš Černivec

 

Vlada bo zahtevala pojasnila, postopek prevzema NPU


Premier Janša je sporočil le, da je po koalicijskem vrhu vlada sklenila, da bo od vseh vpletenih institucij zahtevala pojasnila do 28. aprila, gradivo pa naj bi nato v začetku maja obravnavali tudi v državnem zboru. Naši sogovorniki znotraj koalicije so bili s komentarji sicer zadržani, tudi prvaka NSi Matej Tonin in Desusa Aleksandra Pivec poudarjata le, da pričakujeta, da bodo pristojne, neodvisne institucije čim prej raziskale dogajanje. Preiskavo sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme je včeraj sicer prevzel Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki je uvedel predkazenski postopek. Preiskavo vodijo prednostno.

FOTO: Jure Eržen
FOTO: Jure Eržen

 

Ne le prvak, skrb zbuja tudi njegova stranka


So pa v delu koalicije zaskrbljeni ne le zaradi prvaka SMC Počivalška, enega od ključnih stebrov te vlade, ampak tudi njegove stranke in poslanske skupine – včeraj so svojega prvaka sicer jasno podprli, vodja Janja Sluga pa je ocenila, da gre za komplot vsaj dveh akterjev –, saj je ta v nekaterih potezah že izkazala nestrinjanje s koalicijo pod vodstvom SDS. Nenazadnje tudi včeraj na nadaljevanju skupne seje odbora za kulturo in zunanje zadeve so poslanci SMC skupaj z opozicijo izglasovali sklep, da naj se sporen zapis Svetu Evrope o medijski krajini umakne. »Za nas ni sprejemljivo, da se osebni pogledi na slovenske medije poskušajo prekvalificirati v vladne,« so poudarili. Tudi ob predlagani menjavi dveh nadzornikov RTV Slovenija, ki jih imenuje državni zbor, je SMC v nasprotovanju s preostalimi koalicijskimi poslanci podprla opozicijo, ki je zahtevala, da se o tem izjasni še zakonodajno-pravna služba, saj gre po njihovem mnenju za nezakonit predlog. Na vprašanje, ali še uživa podporo poslanske skupine in stranke SMC, pa je Počivalšek dejal: »Bomo še videli, mislim pa, da ja.«

Preberite še:

Komentarji: