Mihael Karner, čakamo na odgovore

Javno objavljamo vprašanja za domnevnega kralja steroidov Mihaela Karnerja.

Objavljeno
06. april 2016 19.38
Anuška Delić
Anuška Delić

Ker nam domnevni preprodajalec anaboličnih steroidov Mihael Karner, proti kateremu je v ZDA vložena pravnomočna obtožnica, tamkajšnji organi pa mu očitajo protizakonito pridobitev kar 50 milijonov dolarjev prihodkov iz preprodaje steroidov, ni odgovoril na novinarska vprašanja, jih objavljamo javno.

Karner je namreč namesto nam odgovore podal časniku Finance, ki pa mu brez podlage v relevantnih dokumentih in informacijah ni mogel uspešno kontrirati.

Razpredal je o UPC Svetovalni skupini, o kateri da ne ve nič, čeprav tega, da bi posloval prek njih, sploh nikoli nismo zapisali. Prav tako je trdil, da nikoli ni delal prek družbe Mossack Fonseca. To zagotovo ne drži, kar potrjujejo dokazi, ki jih objavljamo kot dodatek tem javnim vprašanjem.

Med njimi je zapisnik skupščine družbe Ammersham Commercial Ventures, na kateri je bilo dogovorjeno, da bo družba prešla k novemu agentu, to je Mossack Fonseci. Zapisnik sta podpisala zakonca Mihael in Alenka Karner.

Kliknite za večjo fotografijo


In zapisnik skupščine Northstar Trading Corporation, ki zadeva prenos tega podjetja od registracijskega agenta Mossack Fonsece k FIFCO (Offshore) Services; tudi tega sta podpisala zakonca Karner.

Kliknite za večjo fotografijo

Prav tako je med dokumenti družbe Mossack Fonseca mogoče najti kopijo Karnerjevega potnega lista pa tudi opomin za plačilo računa družbi Mobitel z dne 28. 9. 2001 za 112.057 nekdanjih slovenskih tolarjev.

 

Kliknite za večjo fotografijo

Samopromocijskega intervjuja Karner ni dal prvič. Podobne intervjuje je dal za Dnevnik, Pop TV, Planet TV ... Nikoli pa ga ni hotel dati Delu. Najbrž zato, ker se je v uredništvu od leta 2013, ko smo začeli intenzivno pregledovati njegove poslovne dejavnosti, nabral že zajeten kup dokumentov v zvezi z njegovimi posli. Preveč vemo.

V primeru vprašanj iz zadeve #PanamaPapers nam Karner na vprašanja prvič v treh letih ni odgovoril, kar se zdi pomenljivo. Poslali smo mu jih 3. marca. Ker nam do 8. marca ni odgovoril, smo jih posredovali še njegovemu odvetniku Marku Bošnjaku iz odvetniške pisarne Čeferin. Tudi od tam nismo prejeli odgovorov.

Skratka, če Karnerja kdo sreča na tržnici, v trgovini, pri trimčkanju, na pošti, v izpostavi Western Uniona oziroma kje drugje, ali pa če bo intervju ponudil še kateremu drugemu novinarju, naj mu ta, prosim, postavi spodnja vprašanja. Zelo preprosta so:

Pozdravljeni,

V uredništvu smo pridobili dokumentacijo, ki dokazuje, da ste (najmanj do sredine leta 2005) obvladovali obe družbi v davčni oazi Sejšeli, ki sta se skupaj z vami, vašim bratom, vašo soprogo in vašimi domnevnimi sodelavci uvrstili na seznam OFAC ameriškega finančnega ministrstva.

Gre za Ammersham Commercial Ventures Limited, ki je bila ustanovljena 4. 4. 2001, vi pa ste, kot kažejo dokumenti, njen prvi direktor in edini družbenik postali 27. 11. 2001, ter za Northstar Trading Corporation, ki je bil ustanovljen 12. 4. 2001, njegova družbenika (50%/50%) in direktorja pa sta postala vi in Savo Stjepanović. Najmanj na skupščinah obeh družb 8. 4. 2005 in 29. 8. 2005 je kot sekretarka sodelovala tudi vaša soproga Alenka.

1. Doslej ste se od izjasnjevanja o teh družbah praviloma distancirali, ali pa ste trdili, da z njima nimate nič. Glede na zgoraj navedeno je jasno, da to ne drži. Prosim za komentar.

2. Ker Dursu po doslej zbranih podatkih med 1. februarjem 2002 in 31. decembrom 2008 niste prijavili nobenega dohodka, čeprav ste bili menda zaposleni v ljubljanskem studiu Sonček od 1. februarja 2002 do 30. septembra 2005, me zanima, ali in kdaj ste davkariji prijavili lastništvo in prihodke družb Ammersham Commercial Ventures Limited in Northstar Trading Corporation?

3. Kakšno vlogo so imele ali še imajo v vaših poslih družbe Green Software LTD (Angvila) in Mobile Software Limited (Hongkong), ki sta po naših podatkih v lasti Sava Stjepanovića, ter Starpoint Trade & Industries LTD (Sejšeli), ki je v lasti Gorana Hribarja, brata vaše soproge Alenke. Goran Hribar je v podpornih dokumentih ameriške obtožnice naveden kot prejemnik plačil za steroide, ki so bila opravljena prek Western Uniona.

Prosim, da mi odgovore posredujete do ponedeljka, 7. 3.

Hvala in lep pozdrav,

Anuška Delić