Čakalna doba na Dragonji in Jelšanah do dve uri

Večja gostota prometa je tudi na avtocesti od cestninske postaje Lučko pri Zagrebu proti Karlovcu.

Objavljeno
04. julij 2020 08.52
Posodobljeno
04. julij 2020 14.51
Sobotno jutro je prineslo daljše čakalne dobe na meji. FOTO: Leon Vidic/Delo
A. I., STA
A. I., STA
Na mejnih prehodih s Hrvaško so na današnje sobotno jutro kljub temu, da država ni več na slovenskem seznamu epidemiološko varnih držav, že daljše kolone za izstop iz Slovenije. Na mejnem prehodu Jelšane po podatkih prometnoinformacijskega centra vozila za izstop čakajo več kot dve uri. Kolona vozil je dolga že sedem kilometrov.

Čakalna doba na prehodih Sečovlje in Dragonja je trenutno uro do dve, čaka se tudi na mejnih prehodih Gruškovje, Dobovec, Sočerga, Starod in Zgornji Leskovec.Hrvaški avtoklub pa medtem poroča o povečanem prometu proti turističnim središčem vzdolž obale. Večja gostota prometa je tako tudi na avtocesti od cestninske postaje Lučko pri Zagrebu proti Karlovcu. Promet je na nekaterih cestah, tudi ponekod na jadranski magistrali, otežen zaradi močnega vetra.Hrvaška skupaj s Francijo in Češko od danes ni več na zelenem seznamu epidemiološko varnih držav, kar sicer večjih omejitev za slovenske državljane ne pomeni, otežuje pa prihod v Slovenijo državljanom iz omenjenih držav. Slovenci, ki se odpravijo na Hrvaško, se lahko vrnejo v domovino brez težav, če dokažejo, da so tam res bili. Ima pa policija na meji pravico presoditi, ali so predložena potrdila verodostojna ali pa skuša nekdo izigrati pravila, ter mu v tem primeru odrediti karanteno. Karantenske odločbe bodo po novem oblasti izdajale že na meji.

Število mejnih prehodov, na katerih lahko slovenski državljani prestopajo slovensko-hrvaško mejo, se ne zmanjšuje. So pa za tiste, ki pričakujejo, da bodo prejeli karantensko odločbo, določili pet mejnih prehodov, štiri na meji s Hrvaško (Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane) in enega na meji z Madžarsko (Pince), kjer lahko vstopijo v Slovenijo.

Po Sloveniji velja danes med 8. in 13. uro, na nekaterih primorskih cestah pa med 6. in 16. uro, prepoved prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 ton.