Čakalne vrste preskakujejo v tujini

Bolniki odhajajo največ k sosedom − v Avstrijo, Italijo in na Hrvaško.

Objavljeno
03. februar 2016 22.51
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Med 7500 aktivnimi zdravniki v Sloveniji je 284 čistih zasebnikov, torej zdravnikov, ki imajo samo zasebno prakso in nimajo koncesije. Največ, 203, je med njimi zobozdravnikov, 81 pa je zdravnikov drugih specialnosti: največ, 19, je specialistov medicine dela, osem oftalmologov, sedem ginekologov, šest splošnih kirurgov, po pet dermatologov in zdravnikov družinske medicine, v drugih specialnostih so le posamezniki. Bolniki pri njih pregled plačajo iz žepa, storitve, na katere jih ti zdravniki napotujejo drugam, pa jim mora skladno z odločbo ustavnega sodišča iz leta 1998 plačati javna zdravstvena blagajna (ZZZS), saj so njeni zavarovanci. ZZZS pojasnjuje, da je to takrat, ko bi v javnem sektorju izdali zelene napotnice, zasebniki pa izdajajo bele. Enako velja za koncesionarje, kadar opravljajo za bolnike samoplačniške preglede (mešani sistem) in za tiste zdravnike, ki imajo zasebne ordinacije kot popoldansko delo.

Samoplačništvo in z njim povezane bele napotnice ter plačilo krvnih in drugih preiskav iz žepa zadeva precej bolnikov. Po podatkih ZZZS kar 26 odstotkov zavarovanih žensk (okoli 185.000) nima izbranega ginekologa v javnem sektorju, 25 odstotkov prebivalcev (okoli 500.000 oseb) nima izbranega javnega zobozdravnika, šest odstotkov prebivalcev (120.000) nima izbranega družinskega ali šolskega zdravnika. Vsi ti se v primeru bolezni zagotovo zatečejo k samoplačniškim pregledom in so deležni tudi njihovih posledic, torej plačevanja laboratorijskih storitev in zdravil iz žepa. Čiste zasebnike – specialiste raznih strok pa obiskujejo bolniki tudi zaradi dolgih čakalnih vrst v javnem sektorju.

Odkar je bila jeseni 2013 vnesena v našo zakonodajo evropska direktiva o čezmejnem zdravstvenem varstvu bolnikov, so vsi našteti zdravniki in njihovi bolniki v diskriminiranem položaju glede na tujino. Z zeleno napotnico slovenskega zdravnika je mogoče iti na pregled kamorkoli v EU. ZZZS povrne denar (ali del denarja) bolniku, ki gre na pregled k zasebnemu zdravniku v drugo državo EU, če pa gre na pregled k zasebnemu zdravniku v Sloveniji, denarja ne vrne. Bolniki odhajajo največ k sosedom – v Avstrijo, Italijo in na Hrvaško, tja odnašajo svoj denar in tam plačujejo davke od zdravstvenih pregledov. Na ta način v tujini preskakujejo domače čakalne vrste.