Cankar nazaj na Rožnik, Njegoš v prenovljeni park

Na Cankarjevem vrhu bo spet stal kip Ivana Cankarja. Dobili bomo spomenik Petru II. Petroviću Njegošu.

Objavljeno
16. maj 2014 15.33
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – V obdobju enega tedna bosta svoje mesto v prestolnici dobila dva spomenika. Doprsni kip Ivana Cankarja, ki so ga ukradli oktobra lani, in spomenik Petru II. Petroviću Njegošu, ki bo stal v malem parku pri križišču Njegoševe in Šmartinske ceste.

Na Cankarjevem vrhu na Rožniku bo torej sprehajalce kmalu, predvidoma do konca tedna, če bo vreme dopuščalo, pravijo na občini, spet pozdravljal kip Ivana Cankarja.

Ukraden je bil v noči s 16. na 17. oktober, dan kasneje pa so ga policisti našli v Šiški ter ga 29. oktobra predali mestni občini. Doprsni kip sicer ni bil poškodovan, vendar so v času, ko je prostor, kjer je včasih stal, sameval, naročili izdelavo kopije. Naredila jo je akademska kiparka Paola Korošec.

Vodja občinskega oddelka za kulturo Mateja Demšič je še povedala, da bodo prostor, kjer bo stal kip, obnovili, popravili tlak in očistili kamniti podstavek. Originalni odlitek bo shranjen v depojih Muzeja in galerij mesta Ljubljane, kalup z odlitkom pa v Narodni galeriji.

Izdelava in montaža kopije kipa ter ureditev neposredne okolice bodo občino stali štiri tisoč evrov.

Njegošev spomenik

Obnovo pa doživlja tudi park pri križišču Njegoševe in Šmartinske ceste, kjer je bilo sicer doslej predvsem nezakonito parkirišče za avtomobile. Občinski delavci tam že urejajo tlake, obrezali bodo tudi drevje, postavili nove klopi in koše za smeti, površino pa bodo pred nepravilno parkiranimi vozili zavarovali z nizkimi količki.

Avtor arhitekturne rešitve novega parka je Rok Žnidaršič, ki meni, da bo ta obogatil svetovljanski značaj mesta in skupaj z ureditvijo novega mestnega parka »likovno in doživljajsko nadgradil prostor Njegoševe ceste«.

V ponedeljek pa bo konzulat Črne gore tam odkril spomenik Petru II. Petroviću Njegošu, s čimer bodo proslavili nedavno 200. obletnico rojstva tega črnogorskega pesnika. Doprsni kip, katerega avtor je črnogorski akademski kipar Drago Đurović, bosta odkrila slovenski minister za kulturo Uroš Grilc in njegov črnogorski kolega Branimir Ićunović.

Častni konzul Vojislav Kovač je prepričan, da bo »spomenik sprejet kot izraz zgodovinske in kulturne povezanosti obeh narodov, dobrega sodelovanja med državama in tudi gostoljubnosti mesta Ljubljane«. Slovesno odkritje bo torej v ponedeljek ob 18. uri.