Kdo vam prisluškuje in kako

Razkritje, da so nam ob arbitraži prisluškovali Hrvati, zadeva nacionalno varnost.

Objavljeno
10. april 2019 06.00
Posodobljeno
10. april 2019 12.11
Sodobna tehnologija omogoča prestrezanje informacij tudi drugim, ne le nacionalnim obveščevalnim službam. FOTO: Matej Družnik/Delo
Ljubljana – Prisluškovalna afera je včeraj združila slovenski političnih vrh. Po razkritju avtorjev prisluhov je namreč prišlo na dan še, da je hrvaška stran poskušala preprečiti objavo o tem. Politika je enotna – gre za nedopustno ravnanje, ki ga je treba obsoditi.

Medtem ko hrvaška stran trdi, da gre za neresničen in tendenciozen konstrukt, so se predstavniki našega zunanjega ministrstva včeraj sešli s Borisom Grigićem, hrvaškim veleposlanikom pri nas, danes sledi pogovor s slovensko veleposlanico v Zagrebu Smiljano Knez. Premier Marjan Šarec pa je sklical razširjeni svet za nacionalno varnost.

Sporočilo po seji je bilo skopo. In po drugi strani pričakovano – svet za nacionalno varnost se je seznanil s poročilom pristojnih resorjev in agencij o zadnjih informacijah v zvezi s prisluhi, obsoja kakršnekoli poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev, ob tem pa izraža tudi pričakovanje, da se Hrvaška v prihodnje vzdrži dejanj, ki so v nasprotju z vrednotami EU, vladavino prava ter varstvom človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

image
Vladimir Prebilič se strinja, da je bil sklic seje sveta za nacionalno varnost predvsem predstava za javnost. Foto: Leon Vidic/Delo

Vladimir Prebilič, strokovnjak za področje varnosti in obrambe


»Nacionalna varnost seveda zaradi teh dogodkov ni ogrožena. Vsako začudenje, da so nam hrvaški obveščevalci v postopku arbitraže prisluškovali, je sprenevedanje. Sklic seje sveta za nacionalno varnost zaradi dogodkov, povezanih s prisluhi, in pritiskov na Pop TV, naj tega ne objavi, kaže predvsem, da se v Sloveniji s tem ne strinjamo, da tovrstnega ravnanja ne odobravamo in da ga obravnavamo resno. Kaj več pa ne. Za večjo nacionalno varnost bo treba storiti kaj drugega,« komentira Vladimir Prebilič.  

Trenutno je pomembno predvsem troje, pravi sogovornik: naša varnostna kultura je namreč na psu, zavedanje pomena kriptografsko zaščitenega komuniciranja je zato nujno treba povečati. Nujna so vlaganja v varno infrastrukturo, obveščevalne službe je treba okrepiti tudi kadrovsko, ne le z opremo.
 »Če kdaj, je zdaj čas, da se sestane svet za nacionalno varnost. Gre namreč za jasen primer vmešavanja ene države v notranje zadeve druge države. Iz te zgodbe se je potrebno predvsem nekaj naučiti za prihodnje, to pa je, da se moramo vsi zavedati pomena ravnanja z informacijami.

Tiste, ki so ključne za delovanje države in za zagotavljanje nacionalnih interesov, je treba ustrezno obvladovati in posredovati, hkrati pa se tudi zavedati, da so v dobi sodobnih komunikacijskih sredstev te informacije lahko ogrožene,« ocenjuje Denis Čaleta z Instituta za korporativne varnostne študije.
 

Je Sova za prisluhe izvedela iz tujih medijev?


Če pustimo ob strani dejstvo, da nas je arbitraža stala več kot 1,6 milijona evrov ter da od nje nismo dobili dejansko (še) nič in da ne vemo niti tega, koliko od tega je dobil slovenski arbiter Jernej Sekolec, ki se je po telefonu pogovarjal s slovensko agentko v procesu Simono Drenik (o višini posameznih honorarjev je namreč odločalo arbitražno sodišče), ter da za svoje varnostno tvegano ravnanje nista bila sankcionirana, se zastavlja vprašanje, kaj je vsa ta leta počela Slovenska varnostno-obveščevalna agencija (Sova).

Je res, da je o tem, da so slovenski strani v arbitraži prisluškovali hrvaški obveščevalci, Sova izvedela šele zdaj, in to iz tujih medijev? Na to vprašanje nismo dobili odgovora. »V zvezi s prisluškovanjem pojasnjujemo, da je agencija izvajala in še izvaja vse svoje zakonsko določene naloge s ciljem preprečevanja ogrožanja nacionalnih interesov Republike Slovenije, njene varnosti ter varnosti in stabilnosti v regiji,« so nam odgovorili iz Sove.

Čaleta ob tem komentira, da je na voljo premalo informacij, da bi lahko z gotovostjo presodili, kaj so in česa niso do aktualnih medijskih objav vedeli slovenski obveščevalci. Dogodek je za našo stran predvsem šola, pa meni Vladimir Prebilič, profesor in nekdanji predstojnik katedre za obramboslovje fakultete za družbene vede. »V varnost doslej nismo vlagali dovolj, ne v tehnologijo in ne v samo varnostno-obveščevalno službo,« dodaja.

Matjaž Nemec, poslanec SD, je zahteval, da se današnjo sejo parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb razširi tudi s poročilom o prisluškovanju tujih obveščevalcev naši strani v arbitražnem postopku. Radi bi izvedeli, kako so naši obveščevalci prišli do teh informacij.

Denis Čaleta, strokovnjak za nacionalni varnostni sistem


Treba se je zavedati, da so Hrvati močan igralec tudi na področju obveščevalnih služb. Nujno je dvigniti varnostno zavedanje v državi, od državnega vrha navzdol. Ob vsaki komunikaciji se namreč odrekamo delu svoje zasebnosti, saj nam zaradi tehnoloških možnosti vedno lahko nekdo prisluškuje, pa naj gre za državne obveščevalne službe ali pa za privatne interese, ki posegajo v indvidualno interakcijo


Sindikat Sove zanika govorice o nezadovoljstvu


Z rebalansom letošnjega proračuna so se sredstva za plače v Sovi povišala za 8,5 odstotkov. Koliko ljudi zaposluje agencija, ni znano, saj je podatek tajen, prav tako ni znano število zaposlenih na delovnih mestih z določenim poklicnim profilom oziroma število prostih delovnih mest. Sova trenutno namreč vabi v službo inženirje s področja računalništva, elektrotehnike in matematike.

Sindikat Sove zanika informacije, ki so krožile neuradno, da so uslužbenci ne glede na povišanje plač še vedno nezadovoljni. »Vodstvo z zaposlenimi išče rešitve za izboljšanje delovnih razmer,« so nam sporočili. Sindikat odločno zanika namigovanja o nezadovoljstvu zaposlenih v agenciji z delovanjem direktorja Rajka Kozmelja, ki je po prihodu »posebno pozornost namenil prav reševanju zadev, iz katerih je izviralo nezadovoljstvo.«