»Če bi hotel služiti, ne bi bil svetnik«

Višje sejnine predlaga župan Boštjan Trilar v amandmaju, v katerem je združil 15 predlogov.

Objavljeno
19. december 2016 21.28
Trilar
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Sprememba pravilnika o plačah občinskih funkcionarjev, ki jo je na koncu novembrske seje kranjskega mestnega sveta predlagal svetnik Liste za razvoj Kranja Igor Velov, je znova aktualna. Medtem ko o predlogu takrat niso odločali, zdaj župan Boštjan Trilar z amandmajem za mestni proračun predlaga dodatnih 16.600 evrov na leto za sejnine svetnikov. To pomeni 50 evrov na sejo ali povprečno 500 evrov na svetnika.

Igor Velov je o predlogu za spremembo pravilnika o plačah občinskih funkcionarjev dejal, da je treba svetnike in svetnice pošteno in primerno nagraditi za delo, kar je utemeljil z ugotovitvijo, da je proti koncu seje mestnega sveta dvorana vselej napol prazna. Predlagal je še, da bi del sejnine vezali na delo svetnikov zunaj razpravne dvorane, del pa na udeležbo na sejah.

Na novembrski seji je bilo na koncu seje okoli pol polnoči v dvorani navzočih le še 17 svetnikov od 33. O predlogu pa so se – kot je tedaj povedal župan Boštjan Trilar – že pred sejo dogovorili predstavniki svetniških skupin mestnega sveta. Mestni svet bi o predlogu odločil že na koncu novembrske seje, vendar je, kot je dejal vodja opozicijske SD Janez Černe, napovedal odhod s seje, če bi svetniki o predlogu tudi glasovali. V tem primeru o predlogu mestni svet zaradi nesklepčnosti ne bi mogel odločati. Zdaj pa dodaten proračunski denar za sejnine svetnikov v 57 milijonov evrov vrednem mestnem proračunu predlaga župan Trilar; letni strošek izplačanih sejnin bi se s 93.269 evrov povzpel na 110.150 evrov. Boštjan Trilar o predlogu za povišanje zneska sejnin v mestnem proračunu pravi, da bodo morali spremeniti tudi pravilnik o plačah občinskih funkcionarjev.

Trilar v en amandma zapakiral 15 predlogov

Ob tem pa Primož Terplan iz SMC ugotavlja, da županov amandma vsebuje skupaj 15 predlogov za spremembe več proračunskih postavk. Negotovo je, ali gre formalno za en sam amandma s 15 vsebinskimi področji ali pa za 15 različnih amandmajev, izpostavlja Terplan. Če bodo vse predlagane spremembe del enega amandmaja, bodo svetniki morali odločati o vseh predlogih hkrati.

Če bi na glasovanju nasprotovali povišanju sejnin, bi morali zavrniti tudi druge predloge, ki jih vključuje županov amandma in v katerem so tudi predlogi SMC, pravi Terplan. O proračunu bodo mestni svetniki odločali na jutrišnji seji. Finančno nagrado za delo mestni svetnik mora dobiti, pravi Janez Černe in meni, da je sedanji znesek sejnine zadovoljiv, povišanje pa nesmiselno. »Če bi hotel več zaslužiti, bi delal kaj drugega, ne pa da si zvišamo sejnine,« pravi Černe, s katerim se strinja tudi Terplan. Župan predlaga, da dodatnih 16.600 evrov za sejnine vzamejo s postavke za ureditev potoka Trenča, saj na podlagi ponujenih cen na javnih razpisih ugotavlja, da projektantske ocene občutno presegajo ponudbe.