Pahor: Morali bi veljati za zgled, to včeraj nismo bili

V javnosti odmevajo posnetki Pahorja, Tonina, Hojsa, Pivčeve in drugih, na katerih se požvižgajo na krizna pravila.

Objavljeno
16. april 2020 09.31
Posodobljeno
17. april 2020 08.17
Fotografija, kot bi bila iz drugih časov: obrambni minister Matej Tonin s predsednikom države in vrhovnim poveljnikom obrambnih sil Borutom Pahorjem med včerajšnjim ogledom meje v Bregu pri Sinjem Vrhu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Vojko Urbančič
Vojko Urbančič
Nespoštovanje distance ob zavzemanju za izredna pooblastila vojski na meji ob Kolpi predsednika republike Boruta Pahorja, ministrov za notranje zadeve in obrambo Aleša Hojsa ter Mateja Tonina, ob tem podobno nespoštovanje distance na posnetkih s kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec na terenu. Ali pa stiskanje ob predlogu zastave, ki naj bi heraldično simbolizirala ravno boj proti pandemiji in ga podpira nacionalno zunanje ministrstvo.

Običajnim državljanom pristojni sleherni dan sporočajo, da je za omejitev epidemije ravno socialna distanca izredno pomembna. Včerajšnje fotografije, nasprotno, odražajo, da imajo sami ob učenju tega osnovnega načela težave.

image
Krizna distanca med Borutom Pahorjem in Matejem Toninom. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Uradni list, 29. marec 2020:


Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja zunaj občin, ki je začel veljati 30. marca, dovoljuje gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju ter tudi prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog le ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb.

Globe za prekrške po tem odloku se izrekajo po zakonu, ki ureja nalezljive bolezni. Izvajanje tega odloka poleg pristojnih inšpekcijskih služb nadzoruje tudi policija v okviru svojih pristojnosti.

 

Od uvedbe kriznih ukrepov mineva mesec dni


Danes sicer mineva mesec dni, odkar smo v Sloveniji zaprli šole in vrtce, ustavili javni promet in začeli živeti zelo drugače. Medtem so se omejitve javnega življenja spreminjale, obveljala je tudi prepoved prehajanja med občinami.

image
Matej Tonin in Aleš Hojs. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Ustavno sodišče bo prav danes obravnavalo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti vladnega odloka o začasni splošni prepovedi gibanja zunaj občin bivanja.

image
Pahor z Andrejem Kavškom, županom Črnomlja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Vlada je sicer včeraj »pravila igre« že nekoliko spremenila. Sprejela je odlok, s katerim dopušča nekatere športe v domači občini ter vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine. Danes utegne odločati še o sprostitvi nekaterih drugih ukrepov, je pa to odvisno od novih podatkov o okuženih s koronavirusom.

Odzivi:


Za komentarje včerajšnjega dogajanja smo prosili kabinet predsednika in vlade ter omenjena ministrstva. 
 

Borut Pahor:


Iz predsednikovega urada so sporočili, da je Pahor izrekel obžalovanje in opravičilo po današnjem obisku Doma starejših občanov v Kamniku.

»Razumem in sprejemam kritike na račun svojega obnašanja in obnašanja mojih spremljevalcev včeraj, ob obisku pripadnikov Slovenske vojske in Policije v Črnomlju. Na nek način bi morali veljati za zgled, to včeraj nismo bili. Sprejmite, prosim, iskreno izraze mojega obžalovanja in opravičila. Sicer pa naj rečem, da občudujem ljudi, ki z zares discipliniranim obnašanjem pripomorejo, pripomorete k temu, da se Slovenija tako uspešno sooča z to zdravstveno krizo. Hvala, gremo naprej, vse bo še dobro,« je povedal.
 

Notranje ministrstvo


Tudi notranji minister Aleš Hojs je na današnji vladni izjavi za medije napako priznal in med drugim povedal: »Vsi delamo napake, tudi mi smo jih naredili.« 

Za gibanje v naravi maske sicer niso potrebne, je zatrdil, a priznal, da so bili premalo pozorni. Izgovoril se je še na to, da so ob reki Kolpi kolovozi zelo ozki, prostora pa zelo malo. 

Notranje ministrstvo smo vprašali tudi, ali bodo v skladu z odlokom sledili ukrepi, odgovora še ni.
 

Ministrstvo za obrambo:


»Med obiskom predsednika Republike Slovenije v Črnomlju in pozneje med ogledom dela policistov in pripadnikov Slovenske vojske v skupnih patruljah ob meji z Republiko Hrvaško so bila upoštevana navodila o uporabi zaščitnih ukrepov za preprečevanje okužb s koronavirusom. Tako so udeleženci obiska med pogovori v zaprtem prostoru uporabljali zaščitne maske ter razkužila za roke. Ti so jim bili ves čas na voljo. Res je, da pri ogledu dela Policije in Slovenske vojske na terenu med premiki skupine z ene na drugo točko ponekod ni bilo mogoče držati priporočene varnostne razdalje med udeleženci obiska.

Vsekakor si vsi prizadevamo, da tudi s svojim zgledom in ravnanji v javnosti poudarjamo pomen upoštevanja zaščitnih ukrepov v boju proti koronavirusu, vendar pa na podlagi posnetka trenutka med včerajšnjim obiskom, ko med udeleženci obiska ni bilo priporočene varnostne razdalje, ne moremo tega posploševati in problematizirati. Vsekakor bomo ob prihodnjih tovrstnih priložnostih še pozornejši na to, da se bodo najbolj, kot je mogoče, upoštevali priporočeni zaščitni ukrepi.«

Minister za obrambo Matej Tonin se je na Twitterju nato opravičil, rekoč »Ob obisku pripadnikov Slovenske vojske in Policije včeraj v Črnomlju se je meni in moji ekipi res pripetila napaka, ko nismo ves čas dosledno upoštevali pravil za zajezitev epidemije koronavirusa. Zato se iskreno opravičujem. Potrudili se bomo, da bomo bolj pazljivi.«

V opravičilu, ki smo ga prijeli na Delu, je dodal: »Sam si prizadevam, da s svojim zgledom in ravnanji v javnosti poudarjam pomen upoštevanja zaščitnih ukrepov v boju proti koronavirusu, sem pa včeraj zaradi geografske omejenosti prostora naredil napako, za kar se opravičujem«.
 

Kmetijsko ministrstvo


»Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec si je s ciljem priprave in izvajanja ukrepov za obvladovanje posledic epidemije koronavirusa ter priprave ustreznih ukrepov za razvoj področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane, tudi v času po epidemiji, ogledala stanje na terenu.

Pri tem je v največji možni meri ravnala skladno z varnostnimi navodili in upoštevala priporočene razdalje. Žal ministrica ni mogla nadzorovati ravnanja drugih ljudi, ki so v želji po pogovoru z ministrico, mogoče na trenutke prekoračili priporočeno razdaljo.«


image
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


image
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


image
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


image
Za maske je bilo sicer poskrbljeno. FOTO: Uroš Hočevar/Delo